Wykonanie
Klasyczne ratatouille prowansalskie w mojej wersji. Lekkie, smakowite danie, idealne na upalny dzień. Możesz je podać jako samodzielne danie – z
ryżem lub tostami. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do
kurczaka albo
białej ryby.
Składniki
CukiniaBakłażanCzerwona papryka2 dojrzałe
pomidory.
Cebula3 ząbki
czosnkuOliwaSól,
pieprzTymianekBazyliaNatka pietruszkiPrzygotowanie
Bakłażana umyj, pokrój w kostkę, wrzuć do durszlaka, obficie
posól i odstaw.Posiekaj
cebulę,
cukinię pokrój w plastry,
paprykę w słupki.
Pomidora sparz wrzątkiem i pokrój na kawałki.Rozgrzej na patelni odrobinę
oliwy, wrzuć
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Kiedy
cebula się zeszkli, dodaj
pomidory,
sól,
pieprz i duś na niewielkim ogniu około 10 minut.
Bakłażana dokładnie umyj w zimnej wodzie i odsącz na ręczniku papierowym.Do podsmażonych
pomidorów dodaj pozostałe warzywa, duś kolejne 15 minut.Dodaj listki
tymianku i posiekaną
bazylię, wymieszaj. Dopraw
solą i
pieprzem, jeśli trzeba.Przed podaniem posyp posiekaną
natką.Gotowe!