ßßß Cookit - przepis na Ratatuj

Ratatuj

nazwa

Wykonanie

Klasyczne ratatouille prowansalskie w mojej wersji. Lekkie, smakowite danie, idealne na upalny dzień. Możesz je podać jako samodzielne danie – z ryżem lub tostami. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do kurczaka albo białej ryby.
Składniki
Cukinia
Bakłażan
Czerwona papryka
2 dojrzałe pomidory.
Cebula
3 ząbki czosnku
Oliwa
Sól, pieprz
Tymianek
Bazylia
Natka pietruszki
Przygotowanie
Bakłażana umyj, pokrój w kostkę, wrzuć do durszlaka, obficie posól i odstaw.
Posiekaj cebulę, cukinię pokrój w plastry, paprykę w słupki.
Pomidora sparz wrzątkiem i pokrój na kawałki.
Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidory, sól, pieprz i duś na niewielkim ogniu około 10 minut.
Bakłażana dokładnie umyj w zimnej wodzie i odsącz na ręczniku papierowym.
Do podsmażonych pomidorów dodaj pozostałe warzywa, duś kolejne 15 minut.
Dodaj listki tymianku i posiekaną bazylię, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Gotowe!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/06/17/ratatuj