Wykonanie
Ostatnio wybrałyśmy się na jednodniową wycieczkę do Poznania. Było wesoło i bez przygód się nie obeszło, jak zawsze. ;) Akurat na jednym z głównych placów, koło Starego Rynku, odbywał się piknik z okazji 10 lat Polski w Unii Europejskiej.Były cztery strefy - zdrowia, radości,
wiedzy i oczywiście smaku gdzie odbywały się co około 1h pokazy kulinarne. Oglądałyśmy jak przyrządza się tradycyjny ratatouille, znany nam pewnie z filmu o tej samej nazwie. :) Jest to potrawa pochodząca z Francji, a dokładniej z Prowansji. Prosta i naprawdę smaczna potrawa. Według nas najlepiej smakuje z
pieczywem. ;)
To danie było przełomowym momentem w życiu mojej siostry!Pierwszy raz ugotowała coś, pomijając przygotowywanie jajecznicy na śniadanko. ;pDałam jej wyzwanie żeby odtworzyła danie przyrządzane przez kucharza na pikniku. Przyjęła je, mówiąc oczywiście, że się jej nie uda...Ale udało się!! :DWszyscy z rodziny zajadali się z uśmiechem na twarzy. :)Składniki:2
cukinie2
bakłażany3 puszki
pomidorów3
cebule średnie4 ząbki
czosnku2
papryki czerwoneoliwasólpieprzświeża
bazyliaświeży
tymianeknatka pietruszkiPrzygotowanie:Przygotowujemy wszystkie warzywa - myjemy i kroimy w dużą kostkę.Rozgrzewamy
oliwę na dużej patelni może być garnek.Zeszklić
cebulę. Dodać
czosnek.Przekładamy do miski.Przysmażyć
cukinię,
bakłażana.
Potem dodać
paprykę.Dodajemy
cebulę oraz
czosnek, wszystko zalewamy
pomidorami z puszki.Dodajemy
tymianek,
pieprz oraz
sólDusimy przez około 20 minut.Chwilę przed podaniem dodajemy
bazylię.Smacznego! :)