ßßß Cookit - przepis na Grillowany ser halloumi na warzywach po śródziemnomorsku

Grillowany ser halloumi na warzywach po śródziemnomorsku

nazwa

Wykonanie

Cypryjski ser halloumi wyjątkowo dobrze nadaje się do grillowania lub pieczenia. Proponuję podanie go na aromatycznym bukiecie grillowanych warzyw po śródziemnomorsku, np. z ryżem - tak, jak na zdjęciu. Taki zestaw to przepyszny i pożywny posiłek.
1 kostka 250 g sera halloumi (dla 2 osób)
warzywa: dowolna ilość, np.
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 cebula
dressing:
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól i czarny pieprz do smaku
1. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w krążki, paprykę kroimy w kawałki. Zaczynamy krojenie od bakłażana - pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy.
Układamy warzywa partiami na patelni grillowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.
2. W międzyczasie przygotowujemy dressing.
Mieszamy olej (oliwę) z octem, dodajemy przeciśnięty czosnek i łyżkę posiekanej natki pietruszki. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gorące warzywa układamy w naczyniu i polewamy przygotowanym dressingiem.
3. Patelnię grillową lekko skrapiamy olejem i na małym ogniu grillujemy pokrojony w plastry ser halloumi, z obu stron na złoto.
Ser podajemy ułożony na warzywach, np. w dodatkiem ryżu lub ew. chlebka typu pita lub ciabatta.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/03/Grillowany-ser-halloumi-na-warzywach-po.html