Wykonanie
Cypryjski
ser halloumi wyjątkowo dobrze nadaje się do grillowania lub pieczenia. Proponuję podanie go na aromatycznym bukiecie grillowanych warzyw po śródziemnomorsku, np. z
ryżem - tak, jak na zdjęciu. Taki zestaw to przepyszny i pożywny posiłek.
1 kostka 250 g
sera halloumi (dla 2 osób)warzywa: dowolna ilość, np.1
cukinia1
bakłażan1
czerwona papryka1
cebuladressing:3 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek2 łyżki
octu winnegoząbek
czosnkunatka pietruszkisól i
czarny pieprz do smaku1.
Bakłażana i
cukinię kroimy w plastry,
cebulę obieramy i kroimy w krążki,
paprykę kroimy w kawałki. Zaczynamy krojenie od
bakłażana - pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną
wodą i 1 łyżeczką
soli, co pozwoli na usunięcie z
bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z
wody i dokładnie osuszamy.Układamy warzywa partiami na patelni grillowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.2. W międzyczasie przygotowujemy dressing.Mieszamy
olej (
oliwę) z
octem, dodajemy przeciśnięty
czosnek i łyżkę posiekanej
natki pietruszki. doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Gorące warzywa układamy w naczyniu i polewamy przygotowanym dressingiem.3. Patelnię grillową lekko skrapiamy
olejem i na małym ogniu grillujemy pokrojony w plastry
ser halloumi, z obu stron na złoto.
Ser podajemy ułożony na warzywach, np. w dodatkiem
ryżu lub ew.
chlebka typu
pita lub ciabatta.