Wykonanie
To jedno z tych dań, które śmiało można nazwać 'Pochwałą Prostoty". To niesamowite, jak wspaniały smak można uzyskać dzięki kilku prostym składnikom.W ten sposób przygotowana
papryka może być podana jako przystawka,
sałatka bądź lekkie śniadanie czy kolacja. Zaletą jest fakt, że robi się ją dość szybko, oraz to, że można ją przygotować z wyprzedzeniem. To sposób, by zwykła
papryka stała się naprawdę niezwykła. Bardzo polecam! Przepis z bloga Turcja od kuchni.
czerwona papryka - dowolna ilość, mogą być 2, może być więcej
ser typu
fetadressing:3 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek2 łyżki
octu winnegoząbek
czosnkunatka pietruszkisól i
czarny pieprz do smaku
Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, aż skórka
zrobi się czarna.Przekładamy
paprykę do foliowej
torebki, torebkę zakręcamy, pozawalamy
papryce przestygnąć. Dzięki temu
paprykę da się łatwo obrać. Kiedy
papryka przestygnie, zdejmujemy skórkę i kroimy
paprykę w dowolnej wielkości kawałki.Mieszamy
olej (
oliwę) z
octem, dodajemy przeciśnięty
czosnek i łyżkę posiekanej
natki pietruszki. doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dressingiem skrapiamy
paprykę. Można jesć od razu lub odstawić, by smaki dokładnie się połączyły.Ja posypałam dodatkowo
serem feta, który wspaniale się komponuje
smakowo z pieczoną
papryką.Podajemy ze świeżym
pieczywem.