Wykonanie
Znakomita przystawka.
Krewetki gotowane w wolnowarze wyszły świetnie - miękkie i soczyste. Dzięki wcześniejszemu, 30 minutowemu podgrzewaniu,
olej w którym szykujemy
krewetki, jest bardzo aromatyczny.
Krewetki możemy obrać całkowicie, lub zostawić ogonki, co pozwoli wygodniej je jeść. Możemy też kupić surowe, mrożone , już obrane
krewetki, gotowe do przyrządzenia. Należy je wtedy odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić, najlepiej w lodówce. Jeżeli nie wiecie jak obrać
krewetki, zerknijcie tutajinspiracją był przepis z tej strony
składniki100 ml 3/4 szklanki
oliwy3 - 4 ząbki
czosnku, pokrojone w cienkie plasterki1/2 łyżeczka hiszpańskiej
słodkiej papryki wędzonej (można zastąpić
słodką papryką)1/2 łyżeczka
soli1/8 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1/8 łyżeczki
papryki w płatkach400 - 500 g dużych, surowych
krewetek, obranych i oczyszczonych1 łyżka posiekanej
natki pietruszki, do przybraniaprzygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Wymieszać
oliwę,
czosnek,
paprykę,
sól,
pieprz i pokruszone
płatki czerwonej papryki, wlać do wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu HIGH przez 30 minut.Dołożyć
krewetki, wymieszać aby pokryły się
oliwą, przykryć i gotować w ustawieniu HIGH przez około 10 minut, a następnie wymieszać aby
krewetki ugotowały się równomiernie. Przykryć i gotować przez kolejne 10 minut, aż wszystkie
krewetki staną się czerwone a nie przezroczyste.Przenieść
krewetki na talerz, polać sosem, posypać
natką pietruszki. Podawać na ciepło z dodatkiem
białego pieczywa - do moczenia w sosie. Smacznego!