ßßß Cookit - przepis na Bruschetta z krewetkami i białą fasolką

Bruschetta z krewetkami i białą fasolką

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 duże kromki chleba z ziarnami zbóż
10 mrożonych lub świeżych, ugotowanych (różowych) krewetek, obranych i bez ogonków
1 łyżeczka oliwy o smaku chilli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 puszki białej fasoli w zalewie
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki:
oliwa extra virgine do polania (opcjonalnie)
1/8 cytryny do skropienia grzanek
kilka listków natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Chleb opiec w tosterze na rumiano. Mrożone krewetki rozmrozić, osuszyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy o smaku chilli i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Włożyć czosnek i krewetki (bez ogonków), smażyć je przez 1 minutę z każdej strony (surowe - szare krewetki smażyć przez 2 minuty z każdej strony), doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki, wymieszać i jeszcze podgrzać.
Dodać fasolkę wraz z częścią zalewy, połowę rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości, wymieszać i smażyć razem przez 1 minutę, doprawić solą oraz pieprzem.
Krewetki wraz z fasolką ułożyć na grzankach, polać oliwą extra virgine do smaku (opcjonalnie), posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Udekorować natką pietruszki i podawać jeszcze ciepłe.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/fasolka/grzanki_z_fasolka/przepis.html