Wykonanie
Składniki2 porcje2 duże kromki
chleba z ziarnami zbóż10 mrożonych lub świeżych, ugotowanych (różowych)
krewetek, obranych i bez ogonków1 łyżeczka
oliwy o smaku
chilli1 łyżka
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1/2 puszki
białej fasoli w zalewie
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzDodatki:
oliwa extra virgine do polania (opcjonalnie)1/8
cytryny do skropienia grzanekkilka listków
natki pietruszki do dekoracjiPrzygotowanie
Chleb opiec w tosterze na rumiano. Mrożone
krewetki rozmrozić, osuszyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę
oliwy o smaku
chilli i 1 łyżkę
oliwy z oliwek. Włożyć
czosnek i
krewetki (bez ogonków), smażyć je przez 1 minutę z każdej strony (surowe - szare
krewetki smażyć przez 2 minuty z każdej strony), doprawić
solą i
pieprzem, posypać
natką pietruszki, wymieszać i jeszcze podgrzać.Dodać
fasolkę wraz z częścią zalewy, połowę rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości, wymieszać i smażyć razem przez 1 minutę, doprawić
solą oraz
pieprzem.
Krewetki wraz z
fasolką ułożyć na grzankach, polać
oliwą extra virgine do smaku (opcjonalnie), posypać świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i skropić
sokiem z cytryny. Udekorować
natką pietruszki i podawać jeszcze ciepłe.