Wykonanie
Kolejna pyszna pasta na kanapki. Tym razem
fasola z
ciecierzycą i
czosnkiem. Pasta wyszła smakowita, aromatyczna. Koniecznie spróbujcie ją zrobić. Jest to fantastyczna propozycja zamiast kupnych, sklepowych past i świetna odmiana na kanapki, które nie muszą ciągle wyglądać tak samo. Przepis na pastę znalazłam w książce jaką dostałam od Księgarni Egros - autorstwa
Katie Quinn Davies "What
Katie Ate", wydanie w
języku polskim.Książka zawiera super przepisy na różne dania, na różną
porę i okazję. Kuchnia prosta i w dobrym stylu. Ja znalazłam tam wiele inspiracji na dania. Do pasty dodałam
oliwy z oliwek z Oleofarm .Zapraszam Was do spróbowania :-)Składniki:- 2 duże ząbki
czosnku w łupinach- 80 ml
oliwy z oliwek Oleofarm- 1 puszka
ciecierzycy (400g)- 1 puszka
białej fasoli (400g)- sok z 1,5
cytryny - ja dałam z połowy- szczypta
chili-
sól i
pieprzWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i włączamy termoobieg. Układamy ząbki
czosnku na blaszce w łupinkach i pieczemy przez 30 minut. Wyciągamy, studzimy i wyciskamy miąż, skorupki lądują w koszu.
Ciecierzycę i
fasolę odcedzamy na sitku i płuczemy pod
wodą, przekłądamy do blendera, dodajemy
czosnek,
sok z cytryny,
oliwę,
sól i
pieprz oraz
chili (opcjonalnie). Miksujemy na pastę. Przekłądamy do miski i polewamy po wierzchu
oliwą (łyżeczka wystarczy) i możemy posypać szczyptą
chili. Podajemy na kanapki, do
krakersów. Przechowujemy w lodówce.Smacznego :-)