ßßß Cookit - przepis na Pasta na kanapki z fasoli i ciecierzycy

Pasta na kanapki z fasoli i ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Kolejna pyszna pasta na kanapki. Tym razem fasola z ciecierzycą i czosnkiem. Pasta wyszła smakowita, aromatyczna. Koniecznie spróbujcie ją zrobić. Jest to fantastyczna propozycja zamiast kupnych, sklepowych past i świetna odmiana na kanapki, które nie muszą ciągle wyglądać tak samo. Przepis na pastę znalazłam w książce jaką dostałam od Księgarni Egros - autorstwa Katie Quinn Davies "What Katie Ate", wydanie w języku polskim.
Książka zawiera super przepisy na różne dania, na różną porę i okazję. Kuchnia prosta i w dobrym stylu. Ja znalazłam tam wiele inspiracji na dania. Do pasty dodałam oliwy z oliwek z Oleofarm .
Zapraszam Was do spróbowania :-)
Składniki:
- 2 duże ząbki czosnku w łupinach
- 80 ml oliwy z oliwek Oleofarm
- 1 puszka ciecierzycy (400g)
- 1 puszka białej fasoli (400g)
- sok z 1,5 cytryny - ja dałam z połowy
- szczypta chili
- sól i pieprz
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i włączamy termoobieg. Układamy ząbki czosnku na blaszce w łupinkach i pieczemy przez 30 minut. Wyciągamy, studzimy i wyciskamy miąż, skorupki lądują w koszu.
Ciecierzycę i fasolę odcedzamy na sitku i płuczemy pod wodą, przekłądamy do blendera, dodajemy czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz oraz chili (opcjonalnie). Miksujemy na pastę. Przekłądamy do miski i polewamy po wierzchu oliwą (łyżeczka wystarczy) i możemy posypać szczyptą chili. Podajemy na kanapki, do krakersów. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/11/pasta-na-kanapki-z-fasoli-i-ciecierzycy.html