Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam do testowania produkty z
sezamem Primaviki. Były tam gotowe słoiczki z hummusem, ale była też naturalna pasta tahini. Najlepszym sposobem jej wykorzystania jest domowy hummus – danie
rodem z kuchni Bliskiego Wschodu, jedzone przeważnie z
chlebkiem pita. Hummus jest doskonałą potrawą wegetariańską i wegańską, zrobiłam więc go z myślą o moich córkach – ale zajadali go z apetytem wszyscy , ze świeżą
bagietką.1 szklanka suchej
ciecierzycy2- 3 łyżki naturalnego tahini (do kupienia w sklepach z naturalną żywnością)sok z jednej
cytryny2 ząbki
czosnkusólDo polania –
oliwaCiecierzycę namoczyłam na noc w wodzie, następnego dnia ugotowałam w świeżej wodzie z dodatkiem
soli. Odcedziłam , zostawiając trochę
wody wystudziłam i zmiksowałam z tą
wodą Dodałam przepuszczony przez praskę
czosnek, tahini,
sok z cytryny, dosoliłam do smaku, dokładnie wymieszałam.Ilość
soku z cytryny można regulować według gustu, podobnie tahini. Podając hummus polewamy go lekko
oliwą, możemy też posypać go świeżo zmielonym
pieprzem i
natką pietruszki.Moje córki jadły go głównie jako pastę do
pieczywa i zaręczam, ze szybko znikał, zajadany też przez mięsożerców. Następnym razem postaram się upiec do niego
chlebki pita.Smacznego !