Wykonanie
Baba ghanoush (zwane też
kawiorem ubogich) to popularne danie kuchni arabskiej, rodzaj dipu lub pasty z
bakłażana i
sezamu. Pastę podaje się samodzielnie wraz z płaskim
chlebem pita lub manaeesh albo jako dodatek do warzyw i
mięs.Podstawą dania jest upieczony, a najlepiej grillowany lub też opieczony nad ogniem
bakłażan. Grillowanie lub opiekanie nad ogniem nada mu charakterystyczny, lekko wędzony smak i zapach. Po wystygnięciu i obraniu ze skóry jest drobno siekany lub mielony. Pozostałe składniki to pasta tahini (pasta z podprażonych nasion
sezamu),
sok z cytryny,
oliwa z oliwek i
sól. W zależności od regionu i upodobań gotujących danie bywa uzupełniane o
czosnek,
kmin rzymski,
zioła (
natka pietruszki,
mięta).
Składniki (6 porcji):3
bakłażany3 ząbki
czosnku3 łyżki tahini (pasta sezamowa)3 łyżki
oliwy z oliweksok z 1
cytryny1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (u mnie to 250 stopni) - górna grzałka i opiekanie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia włożyć nakłute widelcem
bakłażany. Piec przez ok. 30-40 minut, w trakcie pieczenia kilka
razy obracać. Skórka powinna być czarna, a miąższ miękki.Po wyjęciu z pieca
bakłażany przestudzić,
czosnek przecisnąć przez praskę. Po wystygnięciu,
bakłażany obrać ze skórki i drobno posiekać. Niektóre przepisy zalecają zmielić
bakłażana, ale ja wolę czuć, że coś jem.W miseczce wymieszać posiekanego
bakłażana,
natkę, tahini,
czosnek,
oliwę,
sok z cytryny i
przyprawy. Całość podawać z
chlebkiem - na przykład manaeesh .Smacznego :-)Inspiracja: Paul Hollywood's Bread