ßßß
Składniki (6 porcji):3 bakłażany3 ząbki czosnku3 łyżki tahini (pasta sezamowa)3 łyżki oliwy z oliweksok z 1 cytryny1 łyżka posiekanej natki pietruszkisól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (u mnie to 250 stopni) - górna grzałka i opiekanie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia włożyć nakłute widelcem bakłażany. Piec przez ok. 30-40 minut, w trakcie pieczenia kilka razy obracać. Skórka powinna być czarna, a miąższ miękki.Po wyjęciu z pieca bakłażany przestudzić, czosnek przecisnąć przez praskę. Po wystygnięciu, bakłażany obrać ze skórki i drobno posiekać. Niektóre przepisy zalecają zmielić bakłażana, ale ja wolę czuć, że coś jem.W miseczce wymieszać posiekanego bakłażana, natkę, tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Całość podawać z chlebkiem - na przykład manaeesh .Smacznego :-)Inspiracja: Paul Hollywood's Bread