Wykonanie
Risotto to jedno z tych mniej fotogenicznych, ale niezwykle pysznych dań :) Dziś mam dla Was przepis na risotto z warzywami i
kurczakiem. To świetny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Kremowa, delikatna konsystencja, chrupiące warzywa i soczysta
pierś z kurczaka to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki:300 g
ryżu do risotto (arborio)1 1/2 litra gorącego
bulionu warzywnego2 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
masła1 średnia
cebula1 mała
cukinia1 mała
czerwona papryka250 g
piersi z kurczaka1/3 szklanki startego
parmezanu1 ząbek
czosnkusól (opcjonalnie)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1 łyżka
oleju3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiNa patelni rozgrzać łyżkę
oleju, podsmażyć pokrojoną na paski i przyprawioną
solą i
pieprzem pierś z kurczaka.
Cukinię i
paprykę pokroić w drobną kostkę.Na drugiej, głębszej patelni rozgrzać
oliwę z 2 łyżkami
masła. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać
ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż
ryż pokryje się
masłem z
oliwą i
zrobi się lekko przeźroczysty. Do
ryżu wlewać po chochelce gorącego
buliony. Kiedy
ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję
buliony. Postępować tak do czasu, aż
ryż wchłonie
bulion i stanie się miękki. W połowie gotowania dodać warzywa, podsmażonego
kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Pod koniec dodać łyżkę
masła i
starty ser. Doprawić do smaku
pieprzem i (ewentualnie)
solą. Posypać
natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!