Wykonanie
Naprawdę lubię warzywa, zwłaszcza takie, które doskonale się komponują z innymi. Dziś w roli głównej :
papryka,
czosnek,
bakłażan,
cukinia i
cebula. Pieczone zyskują na smaku, a postanowiłam podać je na gorąco z tostem.

Składniki :1 duża
czerwona papryka1 duża
zielona papryka1
bakłażan1
cukinia1 duża
cebula1 duża główka
czosnku3 łyżki
oliwysól,
pieprz do smaku

Przygotowanie :Wszystkie warzywa piekę w temperaturze 190 stopni C. przez 80 minut, aż będą miękkie. Gorące przekładam do miski i szczelnie przykrywam, po czym po kilku minutach zdejmuję skórkę z
papryk, łyżeczką wydrążam miąższ
bakłażana i
cukinii, obieram
cebulę z łupiny i wyciskam
czosnek ( po ściśnięciu palcami z łupiny wychodzi miękka, kremowa czosnkowa pasta).Kroję warzywa w drobną kostkę, doprawiam
oliwą ,
solą i
pieprzem.Przechowuję w zamkniętym słoiku.Mój sposób podania :
Pieczywo tostowe smaruję lekko
masłem, kładę na nim plaster
sera, zapiekam w piekarniku w temperaturze 210 stopni C. przez 5 minut, po czym na każdą kromkę wykładam łyżeczkę warzywnej pasty. Piekę pod grillem przez 3-4 minuty, podaję gorące z
sosem czosnkowym.Przepis autorski



