Wykonanie
Lubię
serek cammembert. Szukałam jakiegoś pomysłu, żeby go wykorzystać i pomyślałam, że dobrze będzie skorzystać jeszcze z mocy sezonowych warzyw. Przecież niedługo będziemy musieli się z nimi pożegnać...Takie zapiekane warzywa wyśmienicie smakują z pesto .
Składniki:1
cukinia8 małych
ziemniaków1
cebula2
pomidory2 ząbki
czosnku (ale niekoniecznie, ja nie dodawałam)1
czerwona papryka1
zielona papryka1 krążek lub trójkącik
orzechowego sera camembert (może być zwykły
cammembert, nie musi być
orzechowy)1-2 łyżki
oliwypół łyżeczki
solipieprzmogą być ulubione
ziołaPrzygotować pesto - zmiksować wszystkie składniki. Po prostu :)Piekarnik rozgrzać do 200 st. C
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente (półtwardo). Po przestygnięciu - pokroić w ćwiartki
Paprykę umyć i oczyścić nasion, pokroić w kostkę
Cukinię umyć i również pokroić w kostkę. Nie obierać
Cebulę obrać i pokroić w plasterki
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki
Czosnek przecisnąć przez praskęWszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, posolić i posypać
pieprzem. Całość polać
oliwą. Dokładnie wymieszać
Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 20-30 minut. Po ok. 15 minutach wszystkie składniki wymieszać
Serek pokroić w plasterkiOk. 5 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch
cammembert i zapiekać do momentu rozpuszczenia się
serka. Podawać zapiekankę polaną pestoNa zdrowie :)Biorę udział w akcji: