Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 115 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
margaryna 100 gramów
woda 3 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
olej według uznania
bakłażan 1 sztuk
Cukinie 200 gramów
papryka czerwona 1 sztuk
parmezan 75 gramów
jajka 2 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnku 2 ząbki
śmietana 120 mililitrów
natka pietruszki 1 łyżek deserowych
tymianek 1/2 łyżek deserowych
olej 1 łyżek deserowych
czarny pieprz według uznaniaWykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z
solą. Dodać zimną
margarynę i drobno posiekać
ostrym nożemmieszając jednocześnie z
mąką. Dolać
wodę i szybkozagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówkiNastępnie ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nimnatłuszczoną okrągłą formę o średnicy 32 cm. Ciastopodpiec pod przykryciem (folia aluminiowa lubpapier do pieczenia obciążone kilkoma ziarnami
fasoli) w piekarniku nagrzanym do temp. 200°Cprzez 15 minut.
Cukinie i
bakłażanaumyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Paprykę umyć. odciąć szypułę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroićpoprzecznie w krążki.
Cebulę obrać, pokroić na plasterki.
Czosnek zmiażdżyć. Na
oleju zeszklić
cebulę i
czosnek, dodać
bakłażana,
cukinie,
paprykę i
przyprawy. Smażyć około 15 minut, dopóki jarzyny zmiękną. Schłodzić. Osaczone jarzyny wymieszać ze
śmietaną rozbitą uprzednio z
jajkami parmezanem. Wylać na podpieczone ciasto. Piec przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: