ßßß Cookit - przepis na Placek prowansalski

Placek prowansalski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 115 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
margaryna 100 gramów
woda 3 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
olej według uznania
bakłażan 1 sztuk
Cukinie 200 gramów
papryka czerwona 1 sztuk
parmezan 75 gramów
jajka 2 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnku 2 ząbki
śmietana 120 mililitrów
natka pietruszki 1 łyżek deserowych
tymianek 1/2 łyżek deserowych
olej 1 łyżek deserowych
czarny pieprz według uznania
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać zimną
margarynę i drobno posiekać ostrym nożem
mieszając jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko
zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki
Następnie ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim
natłuszczoną okrągłą formę o średnicy 32 cm. Ciasto
podpiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub
papier do pieczenia obciążone kilkoma ziarnami
fasoli) w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C
przez 15 minut.
Cukinie i bakłażana
umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Paprykę umyć. odciąć szypułę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić
poprzecznie w krążki. Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Czosnek zmiażdżyć. Na oleju zeszklić
cebulę i czosnek, dodać bakłażana, cukinie, paprykę i przyprawy. Smażyć około 15 minut, dopóki jarzyny zmiękną. Schłodzić. Osaczone jarzyny wymieszać ze śmietaną rozbitą uprzednio z jajkami parmezanem. Wylać na podpieczone ciasto. Piec przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6100/Placek-prowansalski