ßßß Cookit - przepis na Placki z cukinii - My Blueberry Corner

Placki z cukinii - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
W sierpniu cukinia rośnie w ogrodzie hurtowo i w tym czasie przygotowuję z niej różne dania. Z większych i starszych egzemplarzy robię bigos . Z młodej cukinii robię placki, zupę krem, roladki lub smażę jej kwiaty . Placki z cukinii przygotowujemy podobnie jak ziemniaczane. Można je jeść z cukrem lub z dodatkiem kwaśnej śmietany albo jogurtu.
Porcja dla 4-6 osób
Składniki:
Placki:
4 nieduże cukinie (ok. 1000 gramów)
2 cebule
2 jajka
8 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
Dip:
200 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć i całe, razem ze skorą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule obrać i również zetrzeć. Do utartej masy dodać jajka, mąkę, sól i pieprz.
Całość dobrze wymieszać – ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smażyć placki z dwóch stron, aż będą rumiane.
W trakcie smażenia przygotować dip. W misce wymieszać jogurt (śmietanę) natkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól. Placki podawać na ciepło.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/08/placki-cukinii