Wykonanie
Poziom trudnościW sierpniu
cukinia rośnie w ogrodzie hurtowo i w tym czasie przygotowuję z niej różne dania. Z większych i starszych egzemplarzy robię bigos . Z
młodej cukinii robię placki, zupę krem, roladki lub smażę jej kwiaty . Placki z
cukinii przygotowujemy podobnie jak ziemniaczane. Można je jeść z
cukrem lub z dodatkiem kwaśnej
śmietany albo
jogurtu.Porcja dla 4-6 osóbSkładniki:Placki:4 nieduże
cukinie (ok. 1000 gramów)2
cebule2
jajka8 czubatych łyżek
mąki1 łyżeczka
soli½ łyżeczki
pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)Dip:200 g
jogurtu greckiego lub kwaśnej
śmietany1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 ząbek
czosnkusól do smakuSposób przygotowania:
Cukinie umyć i całe, razem ze skorą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cebule obrać i również zetrzeć. Do utartej masy dodać
jajka,
mąkę,
sól i
pieprz.
Całość dobrze wymieszać – ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Na rozgrzanej patelni z
oliwą z oliwek smażyć placki z dwóch stron, aż będą rumiane.
W trakcie smażenia przygotować dip. W misce wymieszać
jogurt (
śmietanę)
natkę, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku i
sól. Placki podawać na ciepło.
Smacznego!