ßßß Cookit - przepis na Quiche prowansalska

Quiche prowansalska

nazwa

Wykonanie

Quiche prowansalska - składniki:
słone ciasto półkruche:
200 g mąki
100 g margaryny lub masła
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
farsz:
200 g bakłażanów
200 g cukinii
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1/2 szkl. gęstej śmietany
50 g tartego parmezanu
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Quiche prowansalska - sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy zimną margarynę (lub masło), którą siekamy nożem, mieszając jednocześnie z mąką. Wlewamy wodę i szybko zagniatamy rękami ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Ciasta można zrobić więcej i resztę zamrozić. bakłażany kroimy w plasterki, posypujemy grubo solą i odstawiamy co najmniej na pół godziny. Potem spłukujemy je na sitku zimną wodą i osuszamy w ręczniku papierowym.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykładamy nim natłuszczoną foremkę do tart, przykrywamy folią aluminiową, na którą kładziemy parę ziaren fasoli, grochu lub kamyczków (żeby folia nie odstawała) i wstawiamy do nagrzanego do 200° C piekarnika na 15 minut. Cukinie oraz cebulę kroimy w plasterki.
Oczyszczoną paprykę kroimy poprzecznie w krążki. Warzywa (razem z bakłażanem) podsmażamy na oleju z rozgniecionym czosnkiem i ziołami około 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Rozmącone jajka mieszamy ze śmietaną i serem, a następnie z jarzynami i wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408818/quiche prowansalska/p