Wykonanie
Quiche prowansalska - składniki:słone ciasto półkruche:200 g
mąki100 g
margaryny lub
masła3 łyżki
wody1/2 łyżeczki
solifarsz:200 g
bakłażanów200 g
cukinii1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnku2
jajka1/2 szkl. gęstej
śmietany50 g tartego
parmezanu1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżeczki suszonego
tymiankuQuiche prowansalska - sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z
solą. Dodajemy zimną
margarynę (lub
masło), którą siekamy nożem, mieszając jednocześnie z
mąką. Wlewamy
wodę i szybko zagniatamy rękami ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Ciasta można zrobić więcej i resztę zamrozić.
bakłażany kroimy w plasterki, posypujemy grubo
solą i odstawiamy co najmniej na pół godziny.
Potem spłukujemy je na sitku zimną
wodą i osuszamy w ręczniku papierowym.Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykładamy nim natłuszczoną foremkę do tart, przykrywamy folią aluminiową, na którą kładziemy parę ziaren
fasoli,
grochu lub kamyczków (żeby folia nie odstawała) i wstawiamy do nagrzanego do 200° C piekarnika na 15 minut.
Cukinie oraz
cebulę kroimy w plasterki.Oczyszczoną
paprykę kroimy poprzecznie w krążki. Warzywa (razem z
bakłażanem) podsmażamy na
oleju z rozgniecionym
czosnkiem i
ziołami około 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia.Rozmącone
jajka mieszamy ze
śmietaną i
serem, a następnie z jarzynami i wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.