ßßß Cookit - przepis na Quiche z podgrzybkami

Quiche z podgrzybkami

nazwa

Wykonanie

PRZEPIS AUTORSKI
Wczoraj wieczorem świętowaliśmy urodziny mojej teściowej. Długo zastanawiałam się, co mogę zrobić dla niej specjalnego. Ostatnio był już słodki tort, zatem teraz przyszła pora na coś wytrawnego. W zamrażarce odkryłam już ostatnią paczkę mrożonych podgrzybków, które dostałam od mojej przyjaciółki Asi i od razu wiedziałam co przyrządzę. Wykwintny quiche.
Składniki na ciasto:
25 dag mąki
15 dag margaryny
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na wierzch:
30 dag podgrzybków
2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki natki pietruszki
śmietana
2 jajka
sól, pieprz, rozmaryn, majeranek
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto z margaryną i wodą. Formujemy kulkę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek, tak aby spód miał dość wysokie brzegi. Pieczemy 15-20 minut.
Podczas gdy spód się piecze, możemy przygotować farsz. W tym celu ubijamy jajka ze śmietaną, solą i przyprawami. Podgrzybki mrożone przelać gorącą wodą, cebulę drobno posiekać. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać wszystkie składniki. Wylać na wierzch ciasta i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Macie ochotę na kawałek?
Polecam
Po południu była piękna pogoda, świeciło słoneczko i jak na ostatnie wręcz zimowe temperatury, to było dość ciepło. Zatem zdecydowaliśmy się zjeść na dworze. Oprócz quiche była też grillowana karkówka 😛
Quiche smakował wszystkim. Babcia stwierdziła jedynie, że dałam za dużo cebuli. Ja myślę, że nie chodziło o ilość, ale bardziej o to, że cebulka chrupała, bo dodałam ją surową. Następnym razem na pewno podsmażę.
Sam spód możecie spokojnie trzymać w piekarniku 20 minut lub dłużej, mój był nieco niedopieczony…
Ogólnie polecam, bo taki quiche jest bardzo aromatyczny i pożywny.
Świetnie nadaje się także na piknik. Możecie go ładnie zapakować i lunch na trawie w parku gotowy.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/05/07/quiche-z-podgrzybkami