Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIWczoraj wieczorem świętowaliśmy urodziny mojej teściowej. Długo zastanawiałam się, co
mogę zrobić dla niej specjalnego. Ostatnio był już słodki tort, zatem teraz przyszła
pora na coś wytrawnego. W zamrażarce odkryłam już ostatnią paczkę mrożonych podgrzybków, które dostałam od mojej przyjaciółki Asi i od razu wiedziałam co przyrządzę. Wykwintny quiche.
Składniki na ciasto:25 dag
mąki15 dag
margaryny4 łyżki
wody1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na wierzch:30 dag podgrzybków2
cebuleząbek
czosnku2 łyżki
natki pietruszkiśmietana2
jajkasól,
pieprz,
rozmaryn,
majeranekMąkę mieszamy z
solą i
proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto z
margaryną i
wodą. Formujemy kulkę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty smarujemy
margaryną i posypujemy
bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek, tak aby spód miał dość wysokie brzegi. Pieczemy 15-20 minut.Podczas gdy spód się piecze, możemy przygotować farsz. W tym celu ubijamy
jajka ze
śmietaną,
solą i
przyprawami. Podgrzybki mrożone przelać gorącą
wodą,
cebulę drobno posiekać. Dodać
natkę pietruszki. Wymieszać wszystkie składniki. Wylać na wierzch ciasta i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Macie ochotę na kawałek?
PolecamPo południu była piękna pogoda, świeciło słoneczko i jak na ostatnie wręcz zimowe temperatury, to było dość ciepło. Zatem zdecydowaliśmy się zjeść na dworze. Oprócz quiche była też grillowana
karkówka 😛
Quiche smakował wszystkim. Babcia stwierdziła jedynie, że dałam za dużo
cebuli. Ja myślę, że nie chodziło o ilość, ale bardziej o to, że
cebulka chrupała, bo dodałam ją surową. Następnym razem na pewno podsmażę.Sam spód możecie spokojnie trzymać w piekarniku 20 minut lub dłużej, mój był nieco niedopieczony…Ogólnie polecam, bo taki quiche jest bardzo aromatyczny i pożywny.Świetnie nadaje się także na piknik. Możecie go ładnie zapakować i lunch na trawie w parku gotowy.