ßßß
Składniki na ciasto:25 dag mąki15 dag margaryny4 łyżki wody1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na wierzch:30 dag podgrzybków2 cebuleząbek czosnku2 łyżki natki pietruszkiśmietana2 jajkasól, pieprz, rozmaryn, majeranekMąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto z margaryną i wodą. Formujemy kulkę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek, tak aby spód miał dość wysokie brzegi. Pieczemy 15-20 minut.Podczas gdy spód się piecze, możemy przygotować farsz. W tym celu ubijamy jajka ze śmietaną, solą i przyprawami. Podgrzybki mrożone przelać gorącą wodą, cebulę drobno posiekać. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać wszystkie składniki. Wylać na wierzch ciasta i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Macie ochotę na kawałek?
PolecamPo południu była piękna pogoda, świeciło słoneczko i jak na ostatnie wręcz zimowe temperatury, to było dość ciepło. Zatem zdecydowaliśmy się zjeść na dworze. Oprócz quiche była też grillowana karkówka 😛
Quiche smakował wszystkim. Babcia stwierdziła jedynie, że dałam za dużo cebuli. Ja myślę, że nie chodziło o ilość, ale bardziej o to, że cebulka chrupała, bo dodałam ją surową. Następnym razem na pewno podsmażę.Sam spód możecie spokojnie trzymać w piekarniku 20 minut lub dłużej, mój był nieco niedopieczony…Ogólnie polecam, bo taki quiche jest bardzo aromatyczny i pożywny.Świetnie nadaje się także na piknik. Możecie go ładnie zapakować i lunch na trawie w parku gotowy.