Wykonanie
Składnikifarsz0,5kg
mięsa mielonego wieprzowego (może być mieszane z wołowym)3 małe
cebulemajeraneksólpieprz3 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietanywodadomowa
vegetaciasto0,5kg
mąki1
jajkogorące
mleko (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)1/4 szkl
oliwy1 łyżeczka
soliokrasa2
cebuleoliwaSposób przygotowaniaKrok 1
Mięso mielone podsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać
majeranek,
sól i
pieprz. Na osobnej patelni zeszklić
cebulkę z
czosnkiem i dodać do
mięsa. Podlać trochę
wodą, dodać
śmietanę i
vegetę. Poddusić farsz. Wrzucić wszystko do blendera i trochę zmiksować. Nie na papkę, ale aby było trochę bardziej rozdrobnione.Krok 2Zagnieść ciasto, dodając tyle gorącego!
mleka, aby powstała masa, którą nie klei się do rąk i da się rozwałkować. Można to porównać do rozgrzanej plasteliny. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka.Krok 3Na środek kółka nałożyć farsz i palcami sklejać pierożki. Ma powstać falbanka. Należy starannie sklejać, aby nie pozostawały dziurki, bo inaczej pierogi się rozkleją i farsz z nich wypłynie.Krok 4Wrzucać pierogi na wrzącą osoloną
wodę i kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze kilka minut.Krok 5
Podawać z zeszkloną na
oliwie cebulką.