ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

nazwa

Wykonanie

Składniki
farsz
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (może być mieszane z wołowym)
3 małe cebule
majeranek
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
woda
domowa vegeta
ciasto
0,5kg mąki
1 jajko
gorące mleko (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)
1/4 szkl oliwy
1 łyżeczka soli
okrasa
2 cebule
oliwa
Sposób przygotowania
Krok 1
Mięso mielone podsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać majeranek, sól i pieprz. Na osobnej patelni zeszklić cebulkę z czosnkiem i dodać do mięsa. Podlać trochę wodą, dodać śmietanę i vegetę. Poddusić farsz. Wrzucić wszystko do blendera i trochę zmiksować. Nie na papkę, ale aby było trochę bardziej rozdrobnione.
Krok 2
Zagnieść ciasto, dodając tyle gorącego! mleka, aby powstała masa, którą nie klei się do rąk i da się rozwałkować. Można to porównać do rozgrzanej plasteliny. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka.
Krok 3
Na środek kółka nałożyć farsz i palcami sklejać pierożki. Ma powstać falbanka. Należy starannie sklejać, aby nie pozostawały dziurki, bo inaczej pierogi się rozkleją i farsz z nich wypłynie.
Krok 4
Wrzucać pierogi na wrzącą osoloną wodę i kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze kilka minut.
Krok 5
Podawać z zeszkloną na oliwie cebulką.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/6059/pierogi-z-miesem