Wykonanie
W ostatnim czasie pokazywałam Wam na facebook'u produkcję pierog ów . Dodałam jedynie, że zawierają one w sobie dużo, dużo
białka i pochodzą z rodziny bobowatych. Dzisiaj
mogę zdradzić, iż chodziło mi o
soczewicę. Od niedawna bardzo dużo zaczęłam o niej czytać, a tym samym interesować się przepisami pochodzącymi z kuchni roślinnej. Za każdym razem mnie zaskakuje - oczywiście pozytywnie. Właśnie dzięki dużej zawartości
białka, pierogi są bardzo sycące, więc nie będziecie głodni przez dłuższy czas. Myślę, że czasami warto poeksperymentować i spróbować czegoś innego. A jakie jest Wasz e zdanie? :)Składniki:ciasto:30 dag
mąki1
żółtko2 łyżki
śmietany3/4 szklanki ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliweknadzienie:1 szklanka
żółtej soczewicy2 ząbki
czosnku1
cebula1
jajkosól i
pieprzPrzygotowanie:NADZIENIE:
Soczewicę płuczemy na sicie i przesypujemy do garnka. Wlewamy 1,5 szklanki
wody i gotujemy. Dopiero po zagotowaniu
wody możemy ją posolić. Od tego momentu zmniejszamy gaz pod
soczewicą i gotujemy ją jeszcze około 15 minut lub do czasu, aż zacznie się rozpadać i będzie całkowicie miękka. Gotową należy odcedzić na sicie i przełożyć do miseczki. Dodajemy do niej posiekany
czosnek oraz
cebulę, którą wcześniej należy zeszklić na patelni. Wszystko dokładnie blendujemy oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Na sam koniec wbijamy
jajko i również mieszamy. Farsz odstawiamy do wystudzenia.CIASTO:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników i dokładnie zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt twarda, to należy dolać ciepłej
wody. Ciasto podzielić na równe części i każdą rozwałkować na cienki placek.Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka, które napełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Pierożki dokładnie zlepiamy. Tak przygotowane możemy gotować w osolonej i wrzącej wodzie do czasu ich wypłynięcia.Podajemy z
masłem,
cebulką lub
bułką tartą.* ZAPRASZAM NA BLOGLOVINSmacznego :)