ßßß
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody1 jajko1 łyżka oliwy z oliwekszczypta solinadzienie:1 szklanka zielonej soczewicy2 ząbki czosnku1 cebulagarść suszonych grzybów½ łyżeczki majeranku2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smakuWykonanie:Grzyby zalać wodą i pozostawić na noc/ kilka godzin/ , po czym ugotować do miękkości.Odcedzić i drobno posiekać.Soczewicę zalać wrzącą wodą i pozostawić do napęcznienia.Ugotować do miękkości odsączyć i wystudzić i dokładnie rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.Obraną cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie, dodać posiekane grzybki ,chwilę podsmażyć.Połączyć z soczewicą, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą , pieprzem, posypać majerankiem i wymieszać.Gotowy farsz odstawić w chłodne miejsce.Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajko i wlewać stopniowo wodę z oliwą.Wymieszać widelcem, a następnie rękami zagnieść ciasto.Gotowe, gładkie ciasto cienko rozwałkować.Wycinać szklanką kółka.Na środku kłaść porcję farszu i zlepić brzegi formując pierożki.Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej posolonej wody i gotować ok.3 minuty/ najlepiejdo wypłynięcia na wierzch/Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek.Polać roztopionym czystym masełkiem lub z podsmażoną cebulką.