ßßß Cookit - przepis na Pierogi z soczewicą i grzybami

Pierogi z soczewicą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Pyszne pierożki z nadzieniem z soczewicy i suszonych grzybów.
Idealne na wigilijną kolację .
ciasto :
ok. 3 szklanki mąki pszennej/plus do podsypania/
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
nadzienie:
1 szklanka zielonej soczewicy
2 ząbki czosnku
1 cebula
garść suszonych grzybów
½ łyżeczki majeranku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby zalać wodą i pozostawić na noc/ kilka godzin/ , po czym ugotować do miękkości.
Odcedzić i drobno posiekać.
Soczewicę zalać wrzącą wodą i pozostawić do napęcznienia.
Ugotować do miękkości odsączyć i wystudzić i dokładnie rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Obraną cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie, dodać posiekane grzybki ,chwilę podsmażyć.
Połączyć z soczewicą, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą , pieprzem, posypać majerankiem i wymieszać.
Gotowy farsz odstawić w chłodne miejsce.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajko i wlewać stopniowo wodę z oliwą.
Wymieszać widelcem, a następnie rękami zagnieść ciasto.
Gotowe, gładkie ciasto cienko rozwałkować.
Wycinać szklanką kółka.
Na środku kłaść porcję farszu i zlepić brzegi formując pierożki.
Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej posolonej wody i gotować ok.3 minuty/ najlepiej
do wypłynięcia na wierzch/
Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek.
Polać roztopionym czystym masełkiem lub z podsmażoną cebulką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/12/pierogi-z-soczewica-i-grzybami.html