Wykonanie
Pyszne pierożki z nadzieniem z
soczewicy i
suszonych grzybów.Idealne na wigilijną kolację .
ciasto :ok. 3 szklanki
mąki pszennej/plus do podsypania/
ok. 3/4 szklanki ciepłej
wody1
jajko1 łyżka
oliwy z oliwekszczypta
solinadzienie:1 szklanka
zielonej soczewicy2 ząbki
czosnku1
cebulagarść
suszonych grzybów½ łyżeczki
majeranku2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuWykonanie:
Grzyby zalać
wodą i pozostawić na noc/ kilka godzin/ , po czym ugotować do miękkości.Odcedzić i drobno posiekać.
Soczewicę zalać wrzącą
wodą i pozostawić do napęcznienia.Ugotować do miękkości odsączyć i wystudzić i dokładnie rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków.Obraną
cebulę drobno pokroić i zeszklić na
oliwie, dodać posiekane
grzybki ,chwilę podsmażyć.Połączyć z
soczewicą, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku
solą ,
pieprzem, posypać
majerankiem i wymieszać.Gotowy farsz odstawić w chłodne miejsce.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę
soli,
jajko i wlewać stopniowo
wodę z
oliwą.Wymieszać widelcem, a następnie rękami zagnieść ciasto.Gotowe, gładkie ciasto cienko rozwałkować.Wycinać szklanką kółka.Na środku kłaść porcję farszu i zlepić brzegi formując pierożki.Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej posolonej
wody i gotować ok.3 minuty/ najlepiejdo wypłynięcia na wierzch/Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek.Polać roztopionym czystym
masełkiem lub z podsmażoną
cebulką.