Wykonanie
Nareszcie w lesie pokazały się
grzyby, trafiliśmy na prawdziwy wysyp :-)Do tej
pory myślałam, że
grzyby są bezwartościowe dla naszego organizmu, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Jednak muszę Wam powiedzieć, że ostatnio oglądałam program w TV właśnie o grzybach i okazało się, że
grzyby posiadają wiele witamin i składniki mineralnych, więc tym bardziej warto je jeść :-) bo to, że są smaczne nie muszę chyba nikogo przekonywać :-).A o to moja propozycja na smaczną z nich potrawkę :-) Można ją podawać z
pieczywem,
makaronem lub plackami ziemniaczanymi.Składniki:dowolne leśne
grzyby - pełny durszlak (tylko tych jadalnych!)2
cebule2 ząbki
czosnkunatka pietruszkisól,
pieprzśmietana ok.1/3 szkl.tłuszcz do smażenia np.
margarynaWykonanie:
Grzyby dokładnie obrać ze ściółki i niechcianych lokatorów :-), opłukać kilkakrotnie, osączyć z
wody i pokrajać. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przesmażyć drobno pokrojoną
cebulę (nie rumienić) i dodać pokrojone
grzybki. Dodać
przyprawy i posiekany
czosnek. Dusić pod przykryciem, dość często mieszając. Jeśli potrawa nam się przypala, podlać trochę
wodą. Pod koniec duszenia podprawić
śmietaną i zagotować. Przed podaniem wymieszać z posiekaną zielona
pietruszką.Uwaga:
Grzybki dusi się dość długo, żeby
potem nie bolały nas brzuchy. Muszą być zatem całkiem miękkie.Smacznego :-)