Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 150 gramów
jajka 1 sztuk
woda 3 łyżek stołowych
sól 0,25 łyżek deserowych
grzyby leśne 600 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
śmietana 250 mililitrów
jajka 2 sztuk
ser żółty 50 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
tymianek - listki 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę wymieszać z
solą, posiekać z
masłem, dodać
jajko oraz
wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i włożyć na 30 minut do lodówki.Oczyszczoną
cebule i
czosnek posiekać i zeszklić na
oliwie. Dodać oczyszczone, pokrojone
grzyby i dusić 15 minut. Doprawić posiekanym
tymiankiem,
sola oraz
pieprzem.Rozwałkowanym
ciastem wyłożyć średniej wielkości formę do tart. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i obsypać
grochem. Piec 10 minut, zdjąć pergamin z
grochem, a na placek wyłożyć
grzyby, zalać je
śmietana wymieszaną z
jajkami i startym
żółtym serem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypać posiekaną
natką pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia Polska
Pieczywo weg.Potrawy z
GrzybówPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: