ßßß Cookit - przepis na Tarta z grzybami i tymiankiem

Tarta z grzybami i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 150 gramów
jajka 1 sztuk
woda 3 łyżek stołowych
sól 0,25 łyżek deserowych
grzyby leśne 600 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
śmietana 250 mililitrów
jajka 2 sztuk
ser żółty 50 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
tymianek - listki 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem, dodać jajko oraz wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i włożyć na 30 minut do lodówki.
Oczyszczoną cebule i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać oczyszczone, pokrojone grzyby i dusić 15 minut. Doprawić posiekanym tymiankiem, sola oraz pieprzem.
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć średniej wielkości formę do tart. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i obsypać grochem. Piec 10 minut, zdjąć pergamin z grochem, a na placek wyłożyć grzyby, zalać je śmietana wymieszaną z jajkami i startym żółtym serem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Pieczywo weg.
Potrawy z Grzybów
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10547/Tarta-z-grzybami-i-tymiankiem