Wykonanie
Dziś moja wariacja na temat zupy grzybowej.Po pierwsze bez
śmietany, a po drugie z lanymi kluskami.Jest trochę lżejsza od tradycyjnej grzybowej, ale za to baaaardzo aromatyczna i sycąca.Esencja jesieni w garnku. Gorąco polecam!
Składniki:ok 1,5 kg świeżych
grzybów (u mnie podgrzybki)1
cebula3 łyżki
masła1 ząbek
czosnkunatka pietruszki1 litr rosołu bądź
bulionusólpieprzkluski lane3 kopiaste łyżki
mąki1
jajko2 łyżki
wodyszczypta
soliWykonanie:
Grzyby dobrze oczyścić i pokroić w plasterki. 2 łyżki
masła rozgrzać na patelni i wrzucić na nie
grzyby. Dusić je ok 15-20 minut, często mieszając. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe
masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę
cebulę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty
czosnek. Chwilę przesmażyć razem, nie za długo, żeby
czosnek nie zdążył zbrązowieć. Teraz zawartość obu patelni połączyć.W garnku podgrzać rosół, lub sporządzić
bulion z kostki, wg przepisu na opakowaniu. Do gorącego
wywaru dodać
grzyby,
natkę pietruszki, trochę
soli i wszystko przykryć. Dodać też ok. 1 szklanki
wody. Całość powinna się jeszcze gotować ok. 30 minut.W
między czasie przygotowujemy ciasto na kluski lane. W miseczce łączymy
mąkę,
jajko i
wodę. Wszystko energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy.Gdy zupa będzie już prawie gotowa, wąskim strumieniem wlewamy ciasto do garnka, jednocześnie cały czas mieszając łyżką zupę. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, przykrywamy i gtujemy jeszcze minutę. Jeżeli jest potrzeba to solimy i dodajemy sporo swieżo zmielonego,
czarnego pieprzu.