ßßß
Składniki:ok 1,5 kg świeżych grzybów (u mnie podgrzybki)1 cebula3 łyżki masła1 ząbek czosnkunatka pietruszki1 litr rosołu bądź bulionusólpieprzkluski lane3 kopiaste łyżki mąki1 jajko2 łyżki wodyszczypta soli
Wykonanie:Grzyby dobrze oczyścić i pokroić w plasterki. 2 łyżki masła rozgrzać na patelni i wrzucić na nie grzyby. Dusić je ok 15-20 minut, często mieszając. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek. Chwilę przesmażyć razem, nie za długo, żeby czosnek nie zdążył zbrązowieć. Teraz zawartość obu patelni połączyć.W garnku podgrzać rosół, lub sporządzić bulion z kostki, wg przepisu na opakowaniu. Do gorącego wywaru dodać grzyby, natkę pietruszki, trochę soli i wszystko przykryć. Dodać też ok. 1 szklanki wody. Całość powinna się jeszcze gotować ok. 30 minut.W między czasie przygotowujemy ciasto na kluski lane. W miseczce łączymy mąkę, jajko i wodę. Wszystko energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy.Gdy zupa będzie już prawie gotowa, wąskim strumieniem wlewamy ciasto do garnka, jednocześnie cały czas mieszając łyżką zupę. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, przykrywamy i gtujemy jeszcze minutę. Jeżeli jest potrzeba to solimy i dodajemy sporo swieżo zmielonego, czarnego pieprzu.