Wykonanie
Jak co roku mamy swoją własną prywatną wigilię :) na której podaję tradycyjne składniki w trochę inny sposób:)
SKŁADNIKI:Na ciasto:2 szklanki
mąkiciepła
woda wody1 łyżka
olejuszczypta
soliNadzienie:500 g filetów z
karpia (bez skóry)2 ząbki
czosnku1 duże
jajko1
cebula1 łyżka
masła3 czubate łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzMięso z
karpia zmielić w maszynce, dodać
jajko, posiekaną
natką, posiekany
czosnek oraz przesmażoną na
maśle posiekaną na małą kosteczkę
cebulę. Dosypać ½ łyżeczki
soli oraz 1/3 łyżeczki
pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić.
Zagnieść ciasto pierogowe. Następnie kawałki rozwałkować cienko. Za pomocą dużej szklanki wykrawać
okręgi. Na każdy ułożyć sporą kulkę nadzienia i rozciągając nieco brzegi ciasta, szczelnie zakleić farsz dookoła
ciastem.
W dużym garnku zagotować
wodę z dodatkiem
soli, wrzucać pierogi i gotować ok.2-3 minuty od wypłynięcia.Okrasić
masełkiem z
pieprzem.
Pyszniutkie !!