Wykonanie
Smaczna, pożywna zupa o smaku smażonej
cebuli. Ja w na pierwszy rzut zrobiłam ją w takiej postaci jak jest to zaprezentowane na zdjęciu natomiast na drugi dzień resztki zmiksowałam i pałaszowałam z grzankami. Jak dla mnie zmiksowana lepsza. Ale to już według każdego uznania :) A co najważniejsze zupa zawiera składniki, które zawsze znajdują się w domu. Przepis Olgi Smile.
Składniki :pół kilo
cebulipół kilo
ziemniakówwoda ( dałam domowy
bulion )łyżka
masłasól,
pieprzgarść
natki pietruszki ( pominęłam )Na lane kluski : ( nie robiłam z kluskami )1
jajkokilka łyżek
mąki ( ja zawsze robię z 2 czubatych )
Cebulę obieramy, podsmażamy na patelni aż nabierze złotego koloru. W tym czasie obieramy
ziemniaki, kroimy w kostę, zalewamy
wodą. Gotujemy do miękkości. Gdy
ziemniaki już będą miękkie dodajemy podsmażoną
cebulę.Osobno najlepiej w wysokim naczyniu np w szklance robimy kluski lane. Wsypujemy
mąkę, dodajemy
jajko, odrobinę
wody, solimy. Dobrze mieszamy widelcem aż powstanie gładka masa, dość gęta jednak powinna się bez problemu lać. Do gotującej się zupy wlewamy partiami ciasto, najlepiej co jakiś czas oddzielając je widelcem. Tak aby powstały niewielkie kluski. Chwilę gotujemy, dosypujemy
pietruszkę. Solimy,
pieprzymy do smaku.* Raz w tygodniu robię
bulion warzywny w największym garnku. Połowę wykorzystuję od razu a drugą zlewam do słoika i wstawiam do lodówki. Może tak stać do tygodnia czasu. Będzie jak znalazł na szybki obiad.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni, Tylko ze spiżarni.