ßßß
Proste rzeczy potrafią być bardzo smaczne. Mój ukochany ziemniak w odsłonie wytrawnej występujący dziś pod postacią placka.Leczo przygotowane według tego przepisu, a jak zrobić placki ziemniaczane? Odpowiedź poniżej:Co potrzebujemy:1kg ziemniaków startych na tarce (ja połowę zrobiłam na grubych i połowę na drobnych oczkach); ziemniaki najlepiej gdyby były "stare"2 cebule starte na drobnej tarce4 łyżki mąki2 jajka2 łyżeczki solipieprz do smaku1. Ziemniaki trzemy na tarce, odciskamy nadmiar wody.2. To ziemniaków wcieramy cebule i mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem.3. Dodajemy mąkę i jajka i wszystko razem mieszamy.4. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął resztę tłuszczu.Smacznego!