ßßß Cookit - przepis na Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj wiem,że będę robiła placki dzień wcześniej.
Dlatego ścieram ziemniaki u mamy w robocie kuchennym,
aby zaoszczędzić sobie pracy i czasu.
Niestety swojego jeszcze się nie dorobiłam ;D
Dziś nie miałam zielonego pojęcia co zrobić na obiad.
Miały być kluski śląskie ale złe samopoczucie wygrało i zrezygnowałam.
Pojawią się w niedalekiej przyszłości.
Postawiłam więc na placki ziemniaczane.
Wpadłam na pomysł jak szybko je przygotować i się nie napracować :D
Starłam ziemniaki na tarce o dużych oczkach, a potem zmiksowałam je blenderem.
Kocham te urządzenie!
Wyszły idealnie gładkie :)
Skład:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- mąka zwykła
- sól
- pieprz
- olej
Stare ziemniaki odsączyć z nadmiaru wody.
Dodać jajko, cebule pokrojoną w kostkę, sól oraz pieprz.
Korzystając ze wskazówek Magdy Gessler nie dodaje mąki lub dodaje jej bardzo mało.
W tym wypadku max 2 łyżki mąki zwykłej.
W końcu placki mają być ziemniaczane a nie mączne:)
Smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
Gotowe układać na ręcznikach papierowych,
aby nadmiar tłuszczu wsiąkł.
Podawać ze śmietaną bądź jogurtem naturalnym.
Z podanej porcji wychodzi ok 20 sztuk.
Czas przygotowania wraz ze smażeniem ok 60 minut
Uwaga: Aby ziemniaki nie ściemniały warto zetrzeć trochę marchewki i wymieszać wraz z nimi.
Źródło:http://domoweobiady.blogspot.com/2014/08/placki-ziemniaczane.html