ßßß
na farsz:7 00 g ziemniaków400 g tłustego sera białego3 cebule3 łyżki masłasól, pieprz na ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka ciepłej wody1 jajkoPrzygotowanie:Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy.Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia, odcedzamy na sitku.W tym czasie podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty pozostałą cebulkę i polewamy pierogi.Smacznego:)