Wykonanie
po 20 dag pieczeni baraniej i
polędwicy wołowej1
cebula1 łyżka
masła2 łyżki
bulionusólpieprz1 łyżeczka
majeranku Ciasto:20 dag
mąkijajkowodasólKOŁDUNY LITEWSKIE - sposób przygotowania:
Mięso oczyść i drobniutko posiekaj.
Cebulę obierz, posiekaj, zetrzyj na tarce. Przelej wrzącą
wodą, osącz. Na patelni rozgrzej
masło, podsmaż
cebulę i dodaj ją do
mięsa. Masę przypraw porządnie
solą i
pieprzem, wymieszaj z
majerankiem i
bulionem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolita i elastyczna, niezbyt ścisła, ale też i nie płynna. Zagnieć ciasto pierogowe z
mąki,
jajka, szczypty
soli i odpowiedniej ilości ciepłej
wody. Rozwałkuj je cieniutko, wykrój małą szklaneczką krążki, pośrodku każdego ułóż porcję masy
mięsnej. Przygotowane pierożki mocno sklejaj, a
potem partiami gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Możesz podawać je w rosole lub z
cebulką i
boczkiem oraz również w barszczu
Powiązane wpisy:Placuszki z
ziemniaków