ßßß Cookit - przepis na Babcine kołduny Litewskie

Babcine kołduny Litewskie

nazwa

Wykonanie

po 20 dag pieczeni baraniej i polędwicy wołowej
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki bulionu
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku Ciasto:
20 dag mąki
jajko
woda
sól
KOŁDUNY LITEWSKIE - sposób przygotowania:Mięso oczyść i drobniutko posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, zetrzyj na tarce. Przelej wrzącą wodą, osącz. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i dodaj ją do mięsa. Masę przypraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z majerankiem i bulionem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolita i elastyczna, niezbyt ścisła, ale też i nie płynna. Zagnieć ciasto pierogowe z mąki, jajka, szczypty soli i odpowiedniej ilości ciepłej wody. Rozwałkuj je cieniutko, wykrój małą szklaneczką krążki, pośrodku każdego ułóż porcję masy mięsnej. Przygotowane pierożki mocno sklejaj, a potem partiami gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Możesz podawać je w rosole lub z cebulką i boczkiem oraz również w barszczu
Powiązane wpisy:
Placuszki z ziemniaków
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/10/20/babcine-kolduny-litewskie