ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówmasło 200 gramówjajka 1 sztuksól według uznaniagrzyby leśne 500 gramówcebula 1 sztukczosnek 3 ząbkiśmietana 250 mililitrówjajka 2 sztukser żółty 4 łyżek stołowychmasło 2 łyżek stołowychnatka pietruszki według uznaniakopperek według uznaniagałka muszkatołowa 1 szczyptapieprz według uznaniaWykonanie:Ciasto: przesiana mąkę posiekać z masłem (200g), szczypta soli, jajkiem, wlać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.Nadzienie: oczyszczone grzyby pokroić na kawałki, a oczyszczona cebule oraz czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać grzyby i smażyć, aż puszczą sok. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać połowę posiekanej natki oraz koperku. Mieszając, doprawić do smaku.Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tart. Po nakłuwać widelcem, przykryć pergaminem, obciążyć np. ziarnami grochu i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na podpieczony placek wyłożyć grzyby. Śmietanę wymieszać z roztrzepanymi jajkami, startym serem oraz gałką muszkatołową. Grzyby zalać masa jajeczną i piec jeszcze 30 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać pozostałą posiekana natką oraz koperkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z GrzybówZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: