Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 200 gramów
jajka 1 sztuk
sól według uznania
grzyby leśne 500 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
śmietana 250 mililitrów
jajka 2 sztuk
ser żółty 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
kopperek według uznania
gałka muszkatołowa 1 szczypta
pieprz według uznaniaWykonanie:Ciasto: przesiana
mąkę posiekać z
masłem (200g), szczypta
soli,
jajkiem, wlać 2 łyżki zimnej
wody i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.Nadzienie: oczyszczone
grzyby pokroić na kawałki, a oczyszczona
cebule oraz
czosnek posiekać i zeszklić na
maśle. Dodać
grzyby i smażyć, aż puszczą sok. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać połowę posiekanej
natki oraz
koperku. Mieszając, doprawić do smaku.Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tart. Po nakłuwać widelcem, przykryć pergaminem, obciążyć np. ziarnami
grochu i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na podpieczony placek wyłożyć
grzyby.
Śmietanę wymieszać z roztrzepanymi
jajkami,
startym serem oraz
gałką muszkatołową.
Grzyby zalać masa jajeczną i piec jeszcze 30 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać pozostałą posiekana
natką oraz
koperkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: