Wykonanie
Mój kolejny pomysł na okarę .Składniki:
1
cebula1/2
paprykiok.150-200 g okary1 puszka
pomidorówok. 80 g
koncentratu pomidorowego (akurat mi został)niecała puszka
kukurydzy1/2 puszki
groszku200 g
czerwonej fasoli ugotowanej (ew. z puszki)1-2
papryczki chili1-2 ząbki
czosnku1 łyżka
olejuprzyprawy:
sól,
pieprz,
chili,
oreganoPosiekaną
cebulę i drobno pokrojoną
paprykę podsmażać chwilę razem na niewielkiej ilości
oleju. Dodać okarę,
pomidory i koncentrat, gotować aż sos się zredukuje. Dorzucić
kukurydzę,
groszek,
fasolę, i posiekaną
papryczkę chili. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony
czosnek, doprawić do smaku.Koszt: poniżej 10 zł
Chili przygotowane z tych proporcji, podawane z
ryżem (50 g) starczy na 4 porcje (koszt jednej porcji: ok. 3 zł).