Wykonanie
Tym razem coś bardziej konkretnego ;) Danie z cyklu 30 min i "wrzuć wszystko do garnka i gotuj".Idealne na wieczór po pracy do szybkiego przygotowania. Do tego piekielnie dobre ;)Najlepiej smakuje z grzankami lub zwykłą bułeczką.Danie w oryginale nazywa się
Chili con carne ;)
Składniki (2-3 porcje):0,5 kg
mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)4-5 plasterków
boczku wędzonego1/2 puszki
czerwonej fasoli1/2 puszki
kukurydzy1/2 puszki
pomidorów bez skórki1/2
papryki świeżej czerwonej1 duża
cebula2 ząbki
czosnkuszczypiorek z
cebulki dymki3 łyżki
słodkiej papryki2 łyżki
ostrej paprykiszczypta
chili lub mała papryczka czerwona bez pestek1/3 szklanki
wytrawnego winapieprz/sól wedle uznania
oliwa do smażeniaKroimy wszystko co się da na małe kawałki (
cebulę,
paprykę,
czosnek,
szczypiorek, papryczkę) Na dużej patelni rozgrzewamy dosłownie łyżeczkę
oliwy, wrzucamy wcześniej pokrojony
boczek, po chwili dodajemy
cebulkę. Jak już
boczek zacznie się rumienić, dodajemy
mięso mielone. Odparowujemy całą
wodę jaka wytopi się
mięsa, przez cały czas mieszając i dzieląc tak aby nie powstały nam grudy.Gdy
mięso będzie gotowe, zaczynamy dorzucać całą resztę składników. Całość podlewamy
winem i smażymy na większym ogniu, aż danie przestanie być "mokre". Dodajmy
przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Tak smażymy jeszcze przez 5-7 min na mniejszym ogniu. Gotowe ;)smacznego ;)