ßßß
Składniki (2-3 porcje):0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)4-5 plasterków boczku wędzonego1/2 puszki czerwonej fasoli1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki pomidorów bez skórki1/2 papryki świeżej czerwonej1 duża cebula2 ząbki czosnkuszczypiorek z cebulki dymki3 łyżki słodkiej papryki2 łyżki ostrej paprykiszczypta chili lub mała papryczka czerwona bez pestek1/3 szklanki wytrawnego winapieprz/sól wedle uznaniaoliwa do smażeniaKroimy wszystko co się da na małe kawałki ( cebulę, paprykę, czosnek, szczypiorek, papryczkę) Na dużej patelni rozgrzewamy dosłownie łyżeczkę oliwy, wrzucamy wcześniej pokrojony boczek, po chwili dodajemy cebulkę. Jak już boczek zacznie się rumienić, dodajemy mięso mielone. Odparowujemy całą wodę jaka wytopi się mięsa, przez cały czas mieszając i dzieląc tak aby nie powstały nam grudy.Gdy mięso będzie gotowe, zaczynamy dorzucać całą resztę składników. Całość podlewamy winem i smażymy na większym ogniu, aż danie przestanie być "mokre". Dodajmy przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Tak smażymy jeszcze przez 5-7 min na mniejszym ogniu. Gotowe ;)smacznego ;)