Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)500 g
buraków4 łyżki utartego
chrzanu30 ml
octu winnego lub
sok z cytrynyszczypta zmielonego
kminkucukiersólĆwikła z
chrzanem - sposób przygotowania:
Buraczki pieczemy w piekarniku w temp. 180°C, około godziny. Następnie obieramy je, ścieramy na tarce i mieszamy z
chrzanem.
Ocet zagotowujemy z
kminkiem,
cukrem i
solą. Płyn przecedzamy i mieszamy z
buraczkami. Przekładamy do słoików i ugniatamy, tak żeby na wierzchu pojawił się sok. Rada:
Ćwikła to przykład potrawy, która smakuje najlepiej, kiedy smaki wszystkich składników się przegryzą.Krakus - dwa nowe przysmaki specjalnie na Wielkanoc
Wielkanocny pasztet na trzy sposoby
Zacznijmy od tego, że nigdzie nie jest napisane, że głównym składnikiem pasztetu musi być
mięso. Wręcz przeciwnie, pasztet można zrobić dosłownie ze wszystkiego, co nadaje się do jedzenia - warzyw, ryb,
kasz,
jajek czy
grzybów. Zasada jest prosta: główny składnik rozdrabniasz na papkę, którą wzbogac
Chrzani chrupiącym
bekonem Sandacz pod
chrzanową pierzynką Ozorek cielęcy w
sosie chrzanowym Ćwikła z
chrzanem Sos chrzanowy do ryb i
mięsPrzetwory na dodatek (do
mięs, ryb i
serów)
przygotowania
ćwikły, znajdziesz w naszej bazie.
Ćwikła z
chrzanem 10-12
buraków ćwikłowych średniej wielkości 1 łyżka sparzonych ziaren
kminku 5 łyżek świeżo utartego
chrzanu Zalewa: sok z 1
cytryny 125 ml
kwasu buraczanego 125 ml
wytrawnego czerwonego wina Buraki upiecz w piekarniku do miękkościSkomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych
więc znudziła ci się krajowa wersja, wypróbuj poniższy przepis. Oprócz
sosu tatarskiego, na wielkanocnym
stole możesz postawić także tradycyjną
ćwikłę z
chrzanem .
Sos tatarski z
kaparami 1 szklanka
majonezu 2-3 łyżki
jogurtu naturalnego 2 łyżeczki gładkiej
musztardy (najlepiej miodowej lub