ßßß Cookit - przepis na Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
buraczki 1,5 kilogramów
chrzan 100 gramów
ocet winny według uznania
kminek 10 gramów
cukier według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane buraczki ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec, aż będą miękkie. Upieczone obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starty świeży chrzan wymieszać z octem i dodać do buraczków, wymieszać z kminkiem. Doprawić do smaku sola oraz cukrem, wlać pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody. Tak przygotowana ćwikłę przełożyć do słoików, mocno ubić, aby cały sok znalazł się na wierzchu i buraki były pokryte płynem, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce lub piwnicy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11878/Ćwikla-z-chrzanem