Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
buraczki 1,5 kilogramów
chrzan 100 gramów
ocet winny według uznania
kminek 10 gramów
cukier według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
buraczki ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec, aż będą miękkie. Upieczone obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starty świeży
chrzan wymieszać z
octem i dodać do
buraczków, wymieszać z
kminkiem. Doprawić do smaku
sola oraz
cukrem, wlać pół szklanki przegotowanej, ostudzonej
wody. Tak przygotowana
ćwikłę przełożyć do słoików, mocno ubić, aby cały sok znalazł się na wierzchu i
buraki były pokryte płynem, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce lub piwnicy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia Polska
Przetwory weg.WielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: