Wykonanie
Składniki:1 kg
buraków2 łyżeczki
chrzanuokoło 5-10 ziarenek
kminku2-3 łyżeczki
octu winnego1/4 przegotowanej, ostudzonej
wodycukiersól i
pieprzBuraki ugotować do miękkości około 1,5 godziny. Gdy ostygną obieramy i ścieramy na tarce.
Kminek zalewamy wrzącą
wodą. Do
buraków dodajemy
chrzan,
kminek,
wodę,
ocet doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem. Przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Najlepiej jak postoją w lodówce 2-3 dni.
Buraki zamiast gotować możemy upiec w piekarniku. Umyte
buraki wrzucamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy do miękkości około 1,5 godziny. Miękkość
buraków najlepiej sprawdzić przy pomocy widelca.