Wykonanie
Jak co roku jednorazowo muszę zagospodarować większą ilśćc
buraków i jak co roku robię po prostu
buraczki ćwikłowe z
chrzanem. Świetny dodatek do dań obiadowych lub na zimno do
wędlin i kanapek. Poza tym jest to super ekonomiczne rozwiązanie. Całą zimę sięgam po gotową, pyszną, domową
ćwikłę. Ostatnie słoiczki zjadamy na Wielkanoc.Składniki na 6 słoiczków o pojemności 450 ml:2 kg
buraków50 dkg
chrzanu ( u mnie 2 małe słoiczki i pół )2 łyżki
octu2 łyżeczki
soli2 i 1/2 płaskie łyżki
cukru2 łyżeczki
kminku (można ewentualnie popminąć)Wykonanie:
Buraki umyć. Ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.Dodać
chrzan ze słoiczków,
ocet,
sól,
cukier i
kminek i dokładnie wymieszać.
Przyprawy są dobrane idealnie, możecie dodawać w ciemno.
Ćwikła jest przepyszna.Przygotowac 6 słoików, napełnić ściśle tzn.żeby
między kolejnymi nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych przestrzeni, zamknąć i wstawić do kotła z ciepłą
wodą, wolno podgrzewać. Dno gara wyłożyć podwójnie złożonym papierowym ręcznikiem, a słoiki ustawić tak, by się wzajemnie nie dotykały.Pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Smacznego !