ßßß Cookit - przepis na Buraki ćwikłowe z chrzanem - zimowe zapasy

Buraki ćwikłowe z chrzanem - zimowe zapasy

nazwa

Wykonanie

Jak co roku jednorazowo muszę zagospodarować większą ilśćc buraków i jak co roku robię po prostu buraczki ćwikłowe z chrzanem. Świetny dodatek do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. Poza tym jest to super ekonomiczne rozwiązanie. Całą zimę sięgam po gotową, pyszną, domową ćwikłę. Ostatnie słoiczki zjadamy na Wielkanoc.
Składniki na 6 słoiczków o pojemności 450 ml:
2 kg buraków
50 dkg chrzanu ( u mnie 2 małe słoiczki i pół )
2 łyżki octu
2 łyżeczki soli
2 i 1/2 płaskie łyżki cukru
2 łyżeczki kminku (można ewentualnie popminąć)
Wykonanie:
Buraki umyć. Ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
Dodać chrzan ze słoiczków, ocet, sól, cukier i kminek i dokładnie wymieszać. Przyprawy są dobrane idealnie, możecie dodawać w ciemno. Ćwikła jest przepyszna.
Przygotowac 6 słoików, napełnić ściśle tzn.żeby między kolejnymi nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych przestrzeni, zamknąć i wstawić do kotła z ciepłą wodą, wolno podgrzewać. Dno gara wyłożyć podwójnie złożonym papierowym ręcznikiem, a słoiki ustawić tak, by się wzajemnie nie dotykały.
Pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Smacznego !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/09/buraki-cwiklowe-z-chrzanem.html