ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ćwikła - składniki:1 kg ćwikłowych buraków1 niewielki korzeń chrzanu1 łyżka nasion kminkusól1 łyżka cukru1/2 szklanki octu winnego1 kieliszek czerwonego wytrawnego winaĆwikła - sposób przygotowania: Umyte i podgotowane ze skórką buraki pieczemy, aż będą miękkie, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je w słoju, przekładając utartym i sparzonym chrzanem oraz sparzonymi nasionami kminku. Doprawiamy solą i cukrem. Zalewamy octem wymieszanym z winem, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodnym miejscu. Podajemy do wielkanocnych wędlin i mięs na zimno.Chrzan - wielkanocny "gwóźdź programu"
Kałka, Zuzanna Wiciejowska Ćwikła to doskonały dodatek do pieczonych mięs. Oprócz chrzanu i soku z cytryny można uzupełnić jej smak jabłkami startymi na tarce o drobnych oczkach oraz odrobiną wytrawnego, czerwonego wina. Ćwikła 500 g czerwonych buraków 1 duży korzeń chrzanu 20 g cukru sok z cytrynyKrakus - dwa nowe przysmaki specjalnie na Wielkanoc
Buraki na słono i słodko
Barszcz na zakwasie jest dla Ciebie zbyt pracochłonny? Wypróbuj również nasze przepisy na barszcz ukraiński i krem z pieczonych buraków z nutą octu jabłkowego . Barszcz czerwony Zakwas na barszcz: 2 buraki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli gruboziarWielkanocne przekąski
Od jajka wszystko się zaczyna - łącznie ze śniadaniem wielkanocnym, na którym bliscy, dzieląc się jego cząstkami, składają sobie świąteczne życzenia. Gdy goście zasiadają do stołu, a widelce idą w ruch, na talerzach pojawiają się klasyczne jajka na twardo z majonezem, jajka faszerowane (również w weWielkanocny pasztet na trzy sposoby
Zacznijmy od tego, że nigdzie nie jest napisane, że głównym składnikiem pasztetu musi być mięso. Wręcz przeciwnie, pasztet można zrobić dosłownie ze wszystkiego, co nadaje się do jedzenia - warzyw, ryb, kasz, jajek czy grzybów. Zasada jest prosta: główny składnik rozdrabniasz na papkę, którą wzbogacChrzan
i chrupiącym bekonem Sandacz pod chrzanową pierzynką Ozorek cielęcy w sosie chrzanowym Ćwikła z chrzanem Sos chrzanowy do ryb i mięsKminek
Ta przyprawa znana już była w starożytnym Egipcie, stosowali ją również Germanie i Słowianie. Kminek dodaje się do pieczywa, wędlin, serów, pieczeni, zup grzybowych, ćwikły, pizzy czy słonych wypieków. Szczególnie chętnie dodawany jest jednak do dań z kapusty. Kminek zawiera lotne olejki, białkaAromatyczna Wielkanoc z przyprawami Appetita
W dawnej Polsce wierzono, że obfitość świątecznego stołu wróżyła dobrobyt i pomyślność. Święta to triumfalny powrót produktów zakazanych w czasie postu i bogactwo różnorodnych dań. Na tradycyjnym stole nie mogło wówczas zabraknąć jaj, ćwikły oraz żurku lub białego barszczu. Aby zupy zyskały głębokiWięcej o Ćwikła