Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
ĆwikłaAutor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Ćwikła - składniki:1 kg
ćwikłowych buraków1 niewielki korzeń
chrzanu1 łyżka nasion
kminkusól1 łyżka
cukru1/2 szklanki
octu winnego1 kieliszek czerwonego
wytrawnego winaĆwikła - sposób przygotowania: Umyte i podgotowane ze skórką
buraki pieczemy, aż będą miękkie, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je w słoju, przekładając utartym i sparzonym
chrzanem oraz sparzonymi nasionami
kminku. Doprawiamy
solą i
cukrem. Zalewamy
octem wymieszanym z
winem, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodnym miejscu. Podajemy do wielkanocnych
wędlin i
mięs na zimno.
Chrzan - wielkanocny "gwóźdź programu"
Kałka, Zuzanna Wiciejowska
Ćwikła to doskonały dodatek do
pieczonych mięs. Oprócz
chrzanu i
soku z cytryny można uzupełnić jej smak
jabłkami startymi na tarce o drobnych oczkach oraz odrobiną wytrawnego,
czerwonego wina.
Ćwikła 500 g czerwonych
buraków 1 duży korzeń
chrzanu 20 g
cukru sok z cytrynyKrakus - dwa nowe przysmaki specjalnie na Wielkanoc
Buraki na słono i słodko
Barszcz na zakwasie jest dla Ciebie zbyt pracochłonny? Wypróbuj również nasze przepisy na barszcz ukraiński i krem z pieczonych
buraków z nutą
octu jabłkowego . Barszcz czerwony Zakwas na barszcz: 2
buraki 2 ząbki
czosnku 2
liście laurowe 4 ziarenka
ziela angielskiego 1 łyżka
soli gruboziarWielkanocne przekąski
Od
jajka wszystko się zaczyna - łącznie ze śniadaniem wielkanocnym, na którym bliscy, dzieląc się jego cząstkami, składają sobie świąteczne życzenia. Gdy goście zasiadają do stołu, a widelce idą w ruch, na talerzach pojawiają się klasyczne
jajka na twardo z
majonezem,
jajka faszerowane (również w weWielkanocny pasztet na trzy sposoby
Zacznijmy od tego, że nigdzie nie jest napisane, że głównym składnikiem pasztetu musi być
mięso. Wręcz przeciwnie, pasztet można zrobić dosłownie ze wszystkiego, co nadaje się do jedzenia - warzyw, ryb,
kasz,
jajek czy
grzybów. Zasada jest prosta: główny składnik rozdrabniasz na papkę, którą wzbogac
Chrzani chrupiącym
bekonem Sandacz pod
chrzanową pierzynką Ozorek cielęcy w
sosie chrzanowym Ćwikła z
chrzanem Sos chrzanowy do ryb i
mięsKminekTa
przyprawa znana już była w starożytnym Egipcie, stosowali ją również Germanie i Słowianie.
Kminek dodaje się do
pieczywa,
wędlin,
serów, pieczeni, zup
grzybowych,
ćwikły, pizzy czy słonych wypieków. Szczególnie chętnie dodawany jest jednak do dań z
kapusty.
Kminek zawiera lotne
olejki,
białkaAromatyczna Wielkanoc z
przyprawami Appetita
W dawnej Polsce wierzono, że obfitość świątecznego stołu wróżyła dobrobyt i pomyślność. Święta to triumfalny powrót produktów zakazanych w czasie postu i bogactwo różnorodnych dań. Na tradycyjnym
stole nie mogło wówczas zabraknąć jaj,
ćwikły oraz
żurku lub białego barszczu. Aby zupy zyskały głębokiWięcej o
Ćwikła