ßßß
Chrzan (Shutterstock)W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim surowy korzeń chrzanu o intensywnym, ostrym smaku i zapachu. Dodaje się go aby polepszyć smak sosów, mięsa, ryb, sałatek; stanowi składnik niektórych musztard, wykorzystuje się go czasem do kiszenia ogórków. Wyjątkowo dobrze komponuje się z bardziej tłustymi potrawami. Gotowy chrzan w słoiczku kupuje się w sklepie, może stać w lodówce nawet przez rok. Uwaga: jeśli przygotowujemy go sami trzeba uważać przy tarciu, bo zawarte w nim olejki eteryczne mogą powodować szczypanie oczu.Zobacz przepisy:Żurek z jajkiemKrem chrzanowy ze smażonymi ziemniakami i chrupiącym bekonemSandacz pod chrzanową pierzynkąOzorek cielęcy w sosie chrzanowymĆwikła z chrzanemSos chrzanowy do ryb i mięsZobacz więcej na temat:słownik kulinarny