Wykonanie
Ugotuj.to > Przepisy kulinarne > ABC gotowania > Słownik pojęć
Chrzan26 . 02.2008 , aktualizacja: 07 . 09.2015 12:36A A A
Chrzan (Shutterstock)W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim surowy korzeń
chrzanu o intensywnym,
ostrym smaku i zapachu. Dodaje się go aby polepszyć smak
sosów,
mięsa, ryb, sałatek; stanowi składnik niektórych
musztard, wykorzystuje się go czasem do
kiszenia ogórków. Wyjątkowo dobrze komponuje się z bardziej tłustymi potrawami. Gotowy
chrzan w słoiczku kupuje się w sklepie, może stać w lodówce nawet przez rok. Uwaga: jeśli przygotowujemy go sami trzeba uważać przy tarciu, bo zawarte w nim
olejki eteryczne mogą powodować szczypanie oczu.Zobacz przepisy:Żurek z
jajkiemKrem
chrzanowy ze smażonymi
ziemniakami i chrupiącym
bekonemSandacz pod
chrzanową pierzynkąOzorek cielęcy w
sosie chrzanowymĆwikła z
chrzanemSos chrzanowy do ryb i
mięsZobacz więcej na temat:słownik kulinarny