Wykonanie
Świetna alternatywa dla tradycyjnych
ziemniaków która przypadnie do gustu każdemu....Składniki:- 0,5 kg
ziemniaków- 1
jajko- 2/3 szklanki m ąk- tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:1.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy na puree. Dodajemy szczyptę
pieprzu i
czerwonej papryki do smaku. Wbijamy jedno
jajko i wsypujemy 2/3 szklanki
mąki. Ciasto ugniatamy jak na śląskie kluski.2. Kiedy ciasto będzie już wyrobione, formujemy małe kuleczki. Uformowane kulki obsypujemy lekko
mąką.
3. W głębokim rondelku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia:
olej lub
smalec. Tłuszczu musi być tyle, aby kuleczki w nim swobodnie pływały. Następnie wrzucamy wcześniej uformowane kulki i smażymy je do uzyskania złocistego koloru.RADA: Gdy kuleczki zaczynają gwałtownie pękać - to znak, że mamy za duży ogień i należy go zmniejszyć!