Wykonanie
Składniki:1kg
ziemniakówok. 1 szklanki
mąki1
jajkoSposób przygotowania
Ziemniaki gotuje w mundurkach w osolonej wodzie (najlepiej jeśli są to
ziemniaki z poprzedniego dnia). Następnie obieram je,
mielę (można po prostu ubić pałką) i odstawiam do ostudzenia. Dosypuje szklankę
mąki, wbijam
jajko i dodaje małą łyżeczkę
soli. Wyrabiam powstałą masę rękoma. Ugniatam masę ziemniaczaną, posypując deskę, na której robię kopytka
mąką, by całość nie przywarła do niej. Całość kroję na kilka części i kolejno wałkuje rękoma długie, cienkie wałeczki. Kroję na małe, ukośne kopytka.Do garnka wlewam około 2 litrów
wody,
solę ją i gotuję. Do gotującej
wody wrzucam kolejno pokrojone ciasto. Gdy wszystkie kopytka wypłyną na wierzch, chwilę jeszcze czekam, żeby się pogotowały, a następnie wyciągam łyżką cedzakową.