Wykonanie
Zostały wam
ziemniaki z obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? zamiast je wyrzucać do kosza, można zrobić z nich pyszne kopytka :-) Oto podaje prosty i szybki przepis:Składniki:50 dkg ugotowanych
ziemniakówok. 1 szkl.
mąki1
jajkoWykonanie:Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać
jajko i
mąkę i wyrobić ciasto, tak żeby nie kleiło się do rąk. Następnie rękami zrobić cienkie wałki z ciasta, lekko je spłaszczyć i kroić nożem kopytka, kluski na szerokość ok. 1,5 cm.Wrzucić na wrzątek i gotować ok. 3 min. w osolonej wodzie.Kopytka można podawać z gulaszem, skwarkami z
boczku lub polane zrumienioną na
maśle bułka tartą i posypane
cukrem. Jak kto woli :-)