Wykonanie
Może i nie jesteśmy miłośnikami klusek, ale od czasu do czasu nawet w koperkowej kuchni goszczą jako dodatek do bardziej konkretnego dania, koniecznie z sosem. Można je urozmaicić dodając, oprócz
ziemniaków, inne ugotowane warzywa lub posiekany
szpinak. Dziś jednak mieliśmy ochotę na klasyczne Kopytka .Składniki:½ kg ugotowanych
ziemniakówNieduże
jajkoOk. ½ szklanki
mąkiWykonanie:
Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę do
ziemniaków. Najlepiej jest je ugotować dzień wcześniej, wtedy będą bardziej suche i będzie można dodać mniej
mąki.Do
ziemniaków wbijamy
jajko, mieszamy i stopniowo dosypujemy
mąkę. Ilość
mąki zależy od gatunku
ziemniaków, od tego jak są wilgotne, ciężko jest podać dokładne proporcje.
Mąki powinniśmy dosypać tyle, żeby masa była elastyczna i nie lepiła się do rąk. Jednak zbyt duża ilość
mąki sprawi, że kopytka będą zbyt twarde.Z ciasta formujemy wałek, kładziemy na blacie posypanym
mąką i spłaszczamy nieco nożem (jak na zdjęciu), następnie kroimy skośnie, odcinając niewielkie kluseczki. Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 3 minut od wypłynięcia. Do
wody możemy dolać odrobinkę
oleju, co zapobiegnie sklejaniu kopytek.