ßßß Cookit - przepis na KOPYTKA

KOPYTKA

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kopytka to znane i lubiane kluski które goszczą na naszych stołach. Są świetnym dodatkiem do obiadów, pyszne z mięsnymi, pieczeniowymi lub grzybowymi sosami, albo polane pieczoną cebulką z kiełbaską i też są rewelacyjne.
SKŁADNIKI :
450 g ziemniaków, zważonych po ugotowaniu i zmieleniu ( 1 flaczarka )
1 jajko
2-3 szklanki mąki
PRZYGOTOWANIE :
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę.
Po całkowitym wystygnięciu dodajemy jajko i mąkę, wszystko zagniatamy na jednolite, nie klejące ciasto.
Ciasto dzielimy na części z których, posypując mąką robimy wałki.
Każdy wałek kroimy ukośnie na kopytka.
Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 2-3 minuty, mieszając aż wypłyną na wierzch wody.
Odcedzamy i rozkładamy na talerze. Podajemy cieple polane sosem lub pieczonym mięsem z cebulą.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/01/kopytka.html