Wykonanie
Kopytka to znane i lubiane kluski które goszczą na naszych stołach. Są świetnym dodatkiem do obiadów, pyszne z
mięsnymi, pieczeniowymi lub grzybowymi sosami, albo polane pieczoną
cebulką z
kiełbaską i też są rewelacyjne.
SKŁADNIKI :450 g
ziemniaków, zważonych po ugotowaniu i zmieleniu ( 1 flaczarka )1
jajko2-3 szklanki
mąkiPRZYGOTOWANIE :Ugotowane i ostudzone
ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę.Po całkowitym wystygnięciu dodajemy
jajko i
mąkę, wszystko zagniatamy na jednolite, nie klejące ciasto.Ciasto dzielimy na części z których, posypując
mąką robimy wałki.Każdy wałek kroimy ukośnie na kopytka.Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 2-3 minuty, mieszając aż wypłyną na wierzch
wody.Odcedzamy i rozkładamy na talerze. Podajemy cieple polane sosem lub
pieczonym mięsem z
cebulą.Smacznego.