Wykonanie
Klasyczny, prosty przepis na kopytka, nikomu nie powinien sprawić problemu. Kopytka można podawać z
masłem i
cukrem, sosami owocowymi, warzywnymi czy
mięsnymi. Każdy ma swoją ulubioną wersję.Składniki:1,2kg
ziemniaków1 duże
jajko200g
mąki + do podsypywania
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę do
ziemniaków. Zostawiamy do ostygnięcia.Kiedy
ziemniaki wystygną dodajemy do nich
jajko i
mąkę. Szybko zagniatamy na jednolitę masę, ciasto może lekko się kleić do rąk, nie dosypujmy zbyt dużo
mąki, ponieważ sprawi ona, że kopytka będą twardsze. Mała zawartość
mąki powoduje, że są one miękkie.Ciasto przełożyć na blat posypany
mąką. Podzielić na kilka równych częśći i uformować z nich wałeczki, wielkości palca. Wałeczki lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
Wodę zagotować w dużym garnku, dodać do niej dwie łyżki
soli. Kiedy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i wrzucamy do niej kopytka, robimy to partiami. Zamieszajmy raz drewnianą łyżką, żeby się nam nie przykleiły do garnka. Gotujemy je 2 minuty od momentu wypłynięcia.Możemy podawać gorące.Smacznego!