Wykonanie
Smak dzieciństwa:) Takie właśnie kluski robiła moja babcia, mama, a teraz ja podaję je mojej rodzinie. Kluski podaję do zup, z
twarogiem lub
kapustą zasmażaną. Pyszota:)
1- 1,5 kg obranych
ziemniaków1 roztrzepane
jajko1/2 łyżeczki
soli1,5- 2 szklanki
mąki żytniej
Ziemniaki zetrzeć na małych oczkach (tak jak na placki). Powstałą
wodę odlać. Dodać przesianą
mąkę,
sól i
jajko. Wymieszać dokładnie (ciasto ma być dość sztywne). W garnku zagotować osoloną
wodę. Ciasto kłaść partiami na deskę (najlepiej drewnianą) i łyżką moczoną we wrzątku, odcinać kluseczki. Gotować około 5 min. Kluski wylać na sito i przelać zimną
wodą.