Leszcz

nazwa

Obok karpia i suma to jedna z najpopularniejszych ryb słodkowodnych w Polsce.Leszcz występuje zazwyczaj stadnie dlatego też łatwo jest go złowić, poza tym można spotkać go w stawach, rzekach, kanałach i innych zbiornikach wodnych zarówno naturalnych jak i sztucznych. Nie bez znaczenia są również właściwości odżywcze i walory smakowe tej ryby. Żyje głównie w mulistych i mętnych wodach, żywią się głównie podwodna roślinnością jednak często ich pożywienie stanowią również drobne skorupiaki

Podstawowe informacje- pochodzenie, występowanie

Jest to ryba słodkowodna występującą gromadnie w rzekach, stawach jeziorach i kanałach rzecznych. Należy ona do rodziny karpiowatych. Leszcze licznie występują niemal we wszystkich rejonach Europy, z wyłączeniem zachodniej części Francji czy Półwyspu Bałkańskiego. Powszechnie znane są również w rejonach zachodniej Azji czy Syberii. W Polsce do najpopularniejszych łowisk leszczy należą jeziora Balewskie Chruściel czy Narie, ale występują one również w strefie przybrzeżnej morza Morza Bałtyckiego.

Opis i cechy charakterystyczne

Cechą charakterystyczną leszcza jest jego spłaszczone o obłym kształcie ciało. Z zewnątrz pokryty jest łuskami o silnie metalicznym połysku, brzuch jest biały, kremowy lub złocisty, głowa niewielka w stosunku do reszty ciała i delikatnie pochylona ku dołowi. Bardzo ciekawe jest również to iż tylna pletwa leszcze jest widocznie wycięta. Masa średniego leszcze to ok 4-6 kg długość zaś nie przekracza 85 cm. Sezon połowu tej ryby przypada na miesiące letnie pomiędzy czerwcem a sierpniem. Przepisy określają wymiary ochronne ryb łowionych w strefie przybrzeżnej morza, w przypadku leszczy wynosi on 40 cm.

Zastosowanie

Leszcz jest rybą o dużej zawartości drobnych ości, jest to również mięso delikatne lecz o dużej zawartości tłuszczu. Ze względu na niezwykłą delikatność i skłonność do rozpadania się, mięso tej ryby przyrządzamy głównie poprzez smażenie, lub pieczenie. Do pieczonej ryby idealnym dodatkiem będzie cebula ,papryka, marchew oraz pozostałe świeże warzywa. Jeśli chodzi zaś o przyprawy to smak pieczonego leszcza idealnie podkreśli czosnek, natka pietruszki czy świeży koper. Zwolennikom dań wegetariańskich z całą pewnością zasmakuje leszcz z grilla pieczony z dodatkiem odrobiny masła soku z cytryny i gałązką kopru. Ryba ta doskonale smakuje również marynowana w zalewie octowej z dodatkiem marchwi i cebuli.

Wartości odżywcze

Białko0,025   g