ßßß
Ryba smażona – bardzo prosta, bardzo szybka i bardzo soczysta :) Idealnie smakuje z dodatkiem sosu i frytek, bądź pieczonych ziemniaków.Filety z ryb, czy to leszcz, czy zwykła panga, mintaj, to zawsze fajny pomysł na szybki a jednocześnie lekki i smaczny obiad.Mnie samą często ratuje taka ryba w chwilach, gdy nie ma czasu na stanie przy kuchence, a obiad musi być gotowy na już :)Składniki:– leszcz filet ( mój miał 1kg – świeży, nie mrożony)– sól, pieprz, przyprawa do ryb– sok z połowy cytryny– mąka do obtoczenia– tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:* Rybę myjemy, osuszamy najlepiej papierowym ręcznikiem i przyprawiamy.* Kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z wyciśniętej połówki cytryny i obtaczamy w mące.* Smażymy na głębokim oleju ( w moim przypadku w frytkownicy ).



Ten przepis bierze udział w durszlakowej akcji ” Od leszcza do sandacza ”Kategorie: