Wykonanie
Ryba smażona – bardzo prosta, bardzo szybka i bardzo soczysta :) Idealnie smakuje z dodatkiem sosu i frytek, bądź pieczonych
ziemniaków.Filety z ryb, czy to
leszcz, czy zwykła
panga,
mintaj, to zawsze fajny pomysł na szybki a jednocześnie lekki i smaczny obiad.Mnie samą często ratuje taka
ryba w chwilach, gdy nie ma czasu na stanie przy kuchence, a obiad musi być gotowy na już :)Składniki:–
leszcz filet ( mój miał 1kg – świeży, nie mrożony)–
sól,
pieprz,
przyprawa do ryb– sok z połowy
cytryny–
mąka do obtoczenia– tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:*
Rybę myjemy, osuszamy najlepiej papierowym ręcznikiem i przyprawiamy.* Kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy
sokiem z wyciśniętej połówki
cytryny i obtaczamy w
mące.* Smażymy na głębokim
oleju ( w moim przypadku w frytkownicy ).





Ten przepis bierze udział w durszlakowej akcji ” Od
leszcza do
sandacza ”Kategorie: