ßßß Cookit - przepis na Zupa z leszcza

Zupa z leszcza

Wykonanie

Sk ł adniki:
Leszcz ok. 1.5 kg
Ziemniaki pokrojone w kostkę
1-2 ząbki czosnku
Sok z cytryny
Ogórek szklarniowy nie obierany
Śmietana UHT 18% lub 30%
Pół świeżej papryki lub 1 łyżeczka mielonej
Pieprz
Natka pietruszki
Marchew*
Pietruszka*
Seler*
* Pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Spos ó b przygotowania:
Leszcza wyfiletować, z głowy usunąć oczy i skrzela. Głowę, kręgosłup i filety zalać wodą i gotować ok. 20-30 minut na wolnym ogniu. Warzywa i ziemniaki zalać wywarem. Doprawić solą lub Vegetą. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie przesmażyć na patelni (na maśle). Dodać do zupy i gotować ok. 10 minut. Obrane mięso bez ości i skóry wrzucić do wywaru. Dodać zmiażdżony czosnek. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać pieprz i zaprawić śmietaną. Na sam koniec dodać natkę pietruszki.
Źródło:http://rybyzpasja.blogspot.com/2015/10/zupa-z-leszcza.html