Ryby smażone w zalewie octowej … na moim wigilijnym stole nie może zabraknąćSkładniki:1 kg ryb (szczupak, plotka, leszcz lub inne)sólpieprzmąka pszennaolej do smażeniaSkładniki na zalewę:1 1/2 litra wody2 szklanki octu3 cebule5 ziarenek ziela angielskiego3 liście laurowe3 łyżeczki cukru1 łyżka soliWykonanie:Ryby oczyszczamy i pozbawiamy łusek. Myjemy dokładnie pod bieżącą wodą a następnie ususzamy papierowym ręcznikiem. Ryby oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy ok 1 cm oleju. Ryby obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar i smażymy na złoty kolor z obu stron.Wykonanie zalewa octowa:Cebulę obieramy i kroimy w talarki.W garnku zagotowujemy wodę z octem. Dodajemy cukier, sól, ziele angielski i liść laurowy oraz pokrojoną cebulę. Zalewę gotujemy ok. 2-3 minuty, aby cebula się lekko zeszkliła. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.Usmażone ryby przekładamy do słoika lub innego szklanego naczynia, zalewamy przygotowaną zalewą i odstawiamy po wystudzeniu na ok. 48 godzin do lodówki.Smacznego!