Wykonanie
Polędwica wieprzowa ach ta
polędwica ... chciałem ją zrobić tylko w
sosie musztardowym ale żona namówiła mnie abym nadział ją
śliwką - możecie nam wierzyć że to połączenie wyszło przepysznie.Składniki (
polędwica) :1
polędwica wieprzowakilka
śliwek kalifornijskich
sól,
pieprz,
papryka ostrałyżka
masła klarowanegoSkładniki (marynata) :150 ml
oleju rzepakowego (polecam ten)łyżka
musztardy d'jonłyżka
miodułyżeczka
przyprawa do
wieprzowinySkładniki (sos):2 średnie
cebule2 ząbki
czosnkuolej rzepakowyłyżka
musztardy francuskiej3-4 łyżki słodkiej
śmietanykostka rosołowa drobiowasól (morska)2 łyżki
kaparówPrzygotowanie :Oczyszczoną z błon
polędwicę rozetnij rozwijając na duży płat ( patrz zdjęcie poniżej ) i pobij lekko trzonkiem noża przez folię, dopraw
solą,
pieprzem i
papryką ostrą. Ułóż z brzegu rozcięte na pół
śliwki i całość
zwiń w roladę. Obwiąż ją nicią lub sznurkiem bawełnianym.Zamarynuj w wymieszanych składnikach marynaty i włóż na minimum 30 do lodówki.W
między czasie zrób sos. Na odrobinie
oleju podsmaż na rumiano pokrojoną w kosteczkę
cebule i starty
czosnek. Dodaj 2 łyżki
kaparów i łyżką
musztardy francuskiej, wymieszaj i po chwili zalej szklanką
bulionu (1
kostka rosołowa na 1 szklankę). Zagotuj i dodaj 5-6 łyżek słodkiej
śmietany. Co chwilę mieszając zredukuj do lekko gęstej konsystencji.Na patelni mocno rozgrzej łyżkę
masła klarowanego i obsmaż z każdej strony
polędwicę do pierwszych rumianych śladów, przełóż do formy lub blachy do zapiekania, polej z góry resztą marynaty i włóż do piekarnika rozgrzanego na 190-200 oC na 18-20 minut.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, nakryj folią aluminiową i pozostaw na 5 minut alby
polędwica "odpoczęła".Na talerz nałóż łyżką
sos musztardowy, na każdą z tych łyżek sosu połóż 2 cm plaster
polędwicy, poprósz
solą i
pieprzem, ozdób
natką pietruszki.Ps.: Ja w
między czasie przygotowałem pieczone rozetki z
ziemniaków które również efektownie wyglądają co widać na ostatnim zdjęciu poniżej.Polędwiczkę w takim wydaniu można podawać samodzielnie (tylko z sosem) lub z ziemniaczkami w wersji typowo obiadowej.