Wykonanie
Witam:)Na początku pragnę życzyć Wam w Nowym Roku pomyślności,szczęścia,miłości, spełnienia marzeń oraz fantastycznych pomysłów kulinarnych!!!A następnie chcę podzielić się z
Wami tym,co przygotowałam na noworoczny obiad.Otóż była to polędwiczka wieprzowa w sosie
śmietanowym z dodatkiem suszonych
śliwek podana z
ryżem. Danie prezentowało się tak,jak na zdjęciu poniżej,a jeśli chcecie również poznać jego smak,to zachęcam do przygotowania wg.poniższego przepisu.
500 g
polędwiczki wieprzowejok.15 szt. suszonych
śliwek-jeśli chcecie,żeby ich smak byl mocno wyczuwalny,proponuje zwiększyć ilość2
cebule - pokroić w półplasterki
sól i
pieprz do smaku200 ml
śmietanykostka rosołowa - ja pominęłamtłuszcz do smażenia
mięsa - ja użyłam
oleju rzepakowegoPolędwiczkę kroimy na ok. 2 cm plastry,rozgniatamy dłonią na płaskie kotlety,lekko doprawiamy
solą i
pieprzem z obu stron i smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przekładamy
mięso do rondla z gotującym się
bulionem(lub zalewamy nim
mięso na patelni) i dusimy na wolnym ogniu. U mnie czas duszenia to ok.30 minut.Nie używałam kostki bulionowej więc
mięso dusiło sie tylko w gotującej się wodzie i w powstałym sosie własnym. Gdy
mięso zaczyna robić się miękkie dodajemy pokrojone
cebule oraz
śliwki i nadal dusimy. Na koniec,gdy
śliwki są bardzo miękkie i zaczynają się rozpadac(wtedy ich smak jest bardziej wyrazisty) wlewamy
śmietanę, doprawiamy
solą i
pieprzem,podgrzewamy całość i mamy gotowe danie. W międzyczasie gotujemy
ryż na sypko. Zamiast
ryżu możemy podać
ziemniaki lub zupełnie inny, Wasz ulubiony dodatek do
mięsa. Smacznego!